Акценти в двора – арки и перголи

Архитектурните елементи разнообразяват двора, придават многоизмерност на пространството и многоплановост на визията. Перголите и арките, скарите и решетките сами по себе си са забележителни декоративни акценти в градината. Когато ги използвате умело за аранжиране на различни растителни видове, те индивидуализират двора и създават уютни кътчета за отдих и сладка приказка с приятели.

arka
Арките – триумфът на розите

Арките могат да са от добре обработено и защитено от влагата дърво или от ефектна конструкция от метал. Понякога се поставят там, където вече насадените рози имат нужда от опора. Но ако искате да се възползвате максимално от функционалността им, поставете ги над пътеката между две различни зони в двора или ги подредете няколко една след друга, за да се получи тунел – примерно към входа на къщата или до беседката. Под арката можете да подслоните пейка и ще се получи романтично кътче като от стара картичка.

Ако под тях минава алея, височината им трябва да е поне 2 – 2,5 м, а ширината – над метър. Имайте предвид, че растенията ще запълнят част от светлия отвор. Най-често по арките се вият катерливи рози, но може да е жасмин, или всеки увивен вид, който ви харесва.

pergola

Перголите и симбиозата им с асмите

В повечето дворове перголите се вдигат като опора на асмите. С висока декоративна стойност са дървените, но понякога се използва метал, дори подходящи бетонни стълбове. Необходимо е да са добре сметнати и укрепени, защото с нарастването на асмите и узряването на гроздето, товарът им става сериозен. В много дворове под тях са уредени кътове за хранене на открито.

Колко да са високи перголите? Поне около 2,5 метра – да могат да се изправят спокойно под нависналите гроздове и най-високите ви гости. Разбира се, вместо асми, по перголите могат да пълзят и екзотични лиани – изборът е ваш.

skara

Решетки и скари за увивни растения

Те са безкрайно разнообразни – от ажурни дървени скари до фини решетки от ковано желязо или здрава пластмасова мрежа. Размерите им също могат да са различни – от подходящи за саксия, до такива, които покриват цели стени. Определяща е функцията им – да осигуряват опора за пълзящите и увивни растения.

Дървената решетка, покрита с цветя, ще ви осигури закътано местенце за усамотяване. Монтира се бързо, помага ви да създадете обемен цветен остров и пази от чужди очи.

Когато искате да озелените стената на къщата си, закрепете за нея здраво метална мрежа – може и с по-голям размер на отворите. Със свински опашки или подходяща тел привързвайте клонките на розата или на лианата за мрежата. Препоръчително е да използвате този начин за многогодишни – прекалено трудоемко ще е всяка година да почиствате мрежата от изсъхнали растения.

До новия сезон има много време. Огледайте двора си внимателно и помислете, дали не му е нужна арка, обвита в бели и червени рози, или пък пергола с надвиснала асма. Ако не се наемате да ги направите сами, може да ги поръчате на специализирана фирма или да ги купите готови.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!