Алгоритъм за успешен ремонт

Всички обичаме обновените и ремонтирани жилища. Но никой не обича ремонтите. Това е период на несигурност и неяснота, парите изтичат между пръстите ви, в дома ви цари хаос и бъркотия. Независимо колко голям е ремонтът, който ви предстои, опитайте се да го направите максимално безболезнен. Най-добрият вариант, разбира се, е да оставите ключовете на добра фирма за ремонти и довършителни работи и да заминете някъде, докато всичко е готово. Но не всички могат да си го позволят. Затова ви предлагаме ред, по който да действате, за да се разминете с минимум стрес и проблеми.

karti1

Планирайте

При това планирайте отзад напред. Представете си какво искате да е жилището ви след ремонта. Обединени помещения, разделени помещения, нови врати, подово отопление, смяна на ВиК, на електроинсталацията, подновени тавани и подови настилки, топло- и хидроизолации.

Опишете какво е необходимо да се направи, за да постигнете това, което искате. Според необходимите ремонтни работи сметнете времето и материалите. Проучете пазара и остойностете както материалите, така и труда на майсторите. Сложете поне 10% резерв. Това е бюджетът, който ще ви е необходим. Или поне приблизително това, по-скоро с още някой процент отгоре. Имайте предвид, че винаги могат да изскочат изненади. Мазилката може да се окаже по-разрушена отколкото очаквате, кривините може да са такива, че предстенната обшивка или окаченият таван да са единственото решение.

plochki1

Имате повече пари? Купете максимално качествени материали и наемете максимално добра фирма. Парите не ви достигат? Преценете какво можете да отложите за следващата година и не правете компромис с качеството на материали и труд – това скоро ще компрометира целия ремонт. Не си мислете също, че ще се справите сами. Дори и да сте професионално ангажирани с бранша, едва ли ще можете да свършите всичко.

otgore-nadolu1

Последователност на ремонтните работи

Алгоритъмът, по който се изпълнява добрият ремонт, почива на няколко принципа:

  • от мръсно към чисто;
  • от вътре навън;
  • от горе надолу.

Това ще рече, че работата започва от къртенето и изхвърлянето на отпадъка, от най-вътрешните помещения навън, от таваните към пода. Понеже целта е текущите операции да не повреждат и цапат резултатите на вече приключените, направата на подове по мокър или сух способ е преди шпакловането на тавана.

steni1

Най-експедитивно и с най-малко пилеене на материал се работи, когато една и съща операция се извършва без прекъсване – навсякъде се изкъртва и изчиства, прекарват се кабели и тръби, оправят се подовете, измазва се и се шпаклова. Ако по някакви причини се налага да се работи помещение по помещение, вземете мерки мръсотията и прахолякът да не проникват в готовите.

Покъщнината

Един от най-тежките проблеми при ремонтите е обзавеждането. То трябва да се опази без увреждания, с възможно най-малко замърсявания. В идеалния вариант се изнася навън и се ремонтира празният апартамент. Нещата вървят бързо и лесно.

tok1

Но ако няма как да се изнесат, мебели и едри електроуреди се местят от стая в стая, покриват се добре с найлон, което бави и затруднява ремонтните работи. Дори когато след ремонта ще ползвате старото си обзавеждане, вероятно сега е моментът да се освободите от ненужните вещи и да отворите повече пространство у дома.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!