Дори и да не сте чували за алелопатия, ако сте градинар с опит, вероятно вече сте забелязали, че насадени едни до други морковите и лука се пазят взаимно от вредители, а доматите и картофите нещо не вървят.

Това е така, защото, освен че растенията се конкурират за вода, хранителни вещества и слънце, те могат да затормозяват растежа си или да се пазят и подкрепят едно друго – в зависимост от вида и сорта.

Орех, под чиято сянка растат малко видове - отрицателна алелопатия.
Орехът е пример за това, как едни растения потискат развитието на други

Какво е алелопатия

Алелопатията изучава и описва взаимодействията на растенията, при които те взаимно насърчават или потискат развитието си. В подобни взаимодействия влизат всички растения – културни и диви, дървета, храсти и трева.

Влиянието между тях се реализира по различни начини. Най-типичният е посредством освобождаване на алелопатични химикали – чрез листата и кората, през корените, при разлагането на растителни отпадъци – листа, стебла. Тези алелохимични вещества нямат пряко отношение към метаболизма и живота на самото растение. Те представляват вторични метаболити и се синтезират специално за да защитават растенията от конкуренти и вредители. Други просто растат много по-бързо и задушават конкуренцията, а в неблагоприятни условия са способни да дадат семена за по-кратко време – пример – плевелите.

Според алелопатията, някои растения са по-добри съседи за доматите от други.
Доматите растат здрави и вкусни с едни съседи и виреят лошо при други

Някои растения не позволяват разпространението на почвени вредители и така пазят всички, растящи на чистата територия. Много са и онези, които отделят вещества, убиващи или пропъждащи вредните насекоми. Точно с такава цел се синтезира кофеинът, обичаният от хората стимулатор.

Отрицателни алелопатични ефекти

Те се наблюдават обикновено при преките конкуренти за хранителни вещества, влага и светлина. Действието им е различно за различните видове – от потискане на покълването до забавяне на растежа, регенерирането и възпроизводството на конкурентните видове. Това означава, че трябва да сте изключително внимателни не само кое до кое садите, но и какъв е бил предшественикът, както и какъв е произходът на растителните отпадъци, които използвате за мулч. Ако сте привърженици на зеленото торене, проверявайте дали растението, засято за тор, и планираното за засаждане (засяване) след него не са във враждебни отношения.

Според алелопатията вредят едно на друго и растения, които са от едно семейство. Остатъците от броколито влошават развитието на други кръстоцветни (зелеви), насадени след него. Освен това те боледуват от едни и същи болести и се нападат от едни и същи вредители, имат еднакви предпочитания към хранителни вещества. Отглеждани едни след други и/или едни до други, са много по-изложени на риска да се разболеят и реколтата да бъде лоша. Христоматиен пример са доматите и картофите. Наблюдава се и така наречената автотоксичност. Ще рече, че растението отделя вещества, потискащи развитието на други от същия вид, насадени наблизо.

Невен и тагетис между зеленчуците - умело изпозване на алелопатия.
Създавана по правилата на алелопатията, градината е не само по-красива, но и зеленчуците са по-здрави

Взаимопомощ между растенията

Разбира се, взаимоотношенията между растенията, дори когато са от полза за всички, не са продиктувани от емоции или разум. Просто това, което е добро за едни, се оказва добро и за други. Алелопатичните вещества, които житните отделят, за да потискат плевелите и да се защитават от болести и вредители, се запазват в сламата. Когато мулчирате със слама в своята градина, при гниенето си тя отделя тези алелохимикали. Широколистните плевели намаляват, също и болестите и вредните насекоми.

Бобовите растат в симбиоза с азотфиксиращи бактерии. Затова след като приберете реколтата, участъкът остава добре запасен с азот за следващата култура. В много градини ще видите боб, засаден между доматите. Класически пример за алелопатия е схемата за сеитба на царевица, боб и тиква. Бобът осигурява азот за другите две култури. Царевицата дава опора на виещия се боб. Тиквата покрива земята, пази влагата и пречи на плевелите да растат. Да не говорим, че ще получите повече продукция от малка площ.

Градина според правилата на аллопатията.
Като изпозвате принципите на алелопатията, си осигурявате здрави растения и качествени плодове и зеленчуци

Защо да се възползвате от алелопатията

Вероятно сте се удивлявали на красивите снимки, които показват смесено отглеждане на зеленчуци, цветя и билки. Но само заради красотата ли се прави?

Туртата (тагетис) пази почвата от нематоди, а синапът – от гъбични патогени. Невенът, латинката, босилекът и други билки пазят от въшки, гъсеници и вредни насекоми. Чесънът и патладжанът взаимно си помагат и растат по-добре. Лукът пропъжда морковената муха, а морковите – луковата. Морковите са добри съседи и за доматите. Кориандърът отблъсква колорадския бръмбар, който може да съсипе картофа и патладжана. Лайката и пелинът пъдят пеперудите на плодовите червеи по овошките, а кориандърът държи далече дори гризачите.

Чрез умелото планиране на градината с помощта на алелопатия

  • можете да си спестите прекомерната употреба на химикали за растителна защита, които вредят на околната среда, а често се задържат и в плодовете и зеленчуците.
  • Привличате в градината повече пчели и други опрашители, които осигуряват по-обилна реколта.
  • Различните видове извличат по различно време различни хранителни вещества и максимално оползотворяват почвените ресурси.
  • Постигате невероятна визия и естетически ефект от съчетанието на различни размери, цветове и текстури в градината.
Пчела, кацнала върху тагетис.
Тагетисът е пример за положитена алелопатия – освен че пази от нематоди, отблъсква вредните насекоми и привлича пчелите

Макар че не се занимаваме с озеленяване, красивата градина е част от красивата къща, и затова за нас това не е чужда тема. Надяваме се, че беше интересна и за вас.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!