Базови инструменти за домашния майстор

Дори когато смятате, че всеки трябва да прави това, което умее най-добре, и предпочитате за различните ремонти у дома да викате майстори, все се налага да свършите нещо сами вкъщи. Затова обаче ви е необходим минимален набор от инструменти. Кои са те?

instrument5

Отвертки и ключове

Винтчетата и бурмите се разхлабват лесно и често. Като започнете от очилата и детските играчки и стигнете до акумулатора на колата – необходими са ви инструменти с различен размер (ключове до 24 номер) и различен профил (отвертка със сменяеми накрайници). Можете да си купувате всеки път по нещо – според нуждите си, или да подберете комплекти с най-масово използваните размери и форми.

Рано или късно ще ви потрябват още:

  • френски и тръбен ключ;
  • фазомер;
  • клещи.
instrument4
Рулетка и нивелир

Присъствието на рулетката се подразбира. С нея ще определите дали новата маса ще се събере на свободното място и на каква височина да поставите картината. А нивелирът ще ви помогне въпросната картина да не виси накриво, пералнята да не се блъска в съседните шкафове при центрофугиране и т. н.

Трион и ножовка

В апартамента по-рядко се налага да се реже и скъсява дърво, плоскости, метал. Но ако живеете в къща с двор, като начало трионът за дърво ви е безусловно необходим. Вероятно много скоро ще осъзнаете, че е добре да имате инструменти за по-грубо и по-фино рязане (резбарски триончета), и разбира се – прободен трион (зеге) и ножовка. Осигурете си постепенно режещи листове за различно приложение.

instrument3

Инструмент за пробиване

Ако ви се струва, че електрическата дрелка е твърде опасна за уменията ви и неоправдано скъпа за потребностите ви, на пазара се предлагат ръчни инструменти за пробиване – маткапи и бормашини. Когато ги комплектувате с различни свредла, ще можете да посрещнете всичките си нужди.

Чукове

Излязло пиронче на стол или маса, забиване на колче в пръстта и на гвоздей в стената – просто няма как да минете без чук. Вие ще прецените дали ви е достатъчен един малък, или трябва да имате и по-голям. Много полезна ще ви е тесла, когато ви се наложи да одялкате и разцепите парче дърво или да извадите пирон.

Ножове, шило, център

В различни моменти необходими се оказват различните ножове – обущарският, книговезкият, макетният нож, за фуги и т. н. Добавете в сандъка с инструменти шило и така наречения център, с който ще пробивате лесно правилни отвори дори в ламарина.

instrument2

Стяга и менгеме

Стягата ще ви позволи да се справите сами, без да се налага някой да държи елемента, който обработвате. Купете си и малко менгеме – не е скъпо, а осигурява удобство при работата.

Този минимум от инструменти за домашни нужди ще ви е напълно достатъчен, ако не се запалите по майсторенето. А пък ако ви хареса да правите различни неща за дома си сами, неусетно ще се сдобиете с по-сложна техника, ще ви потрябва работна маса, работилничка…

Не е задължително да купувате най-скъпите инструменти. Но не купувайте и най-евтините – твърде вероятно е да не ви свършат никаква работа. Приятно майсторене!

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!