Какво представлява венецианската мазилка и как се нанася

Какво представлява венецианската мазилка и как се нанася

Венецианската мазилка се смята за луксозно стенно покритие, което осигурява стил и блясък на помещенията. Нейните корени са древни и се крият в бляскавите домове на богатите римски граждани и изкусните дворци на италианските аристократични семейства.

 

Какво представлява венецианската мазилка

Старите рецепти за приготвянето ѝ препоръчват смесването на различни части гасена вар и мраморно брашно. Днес понякога към мраморното брашно се добавят (или напълно го заменят) фино раздробени малахит, кварц, гранит, оникс. Те правят мазилката много ефектна, но съответно доста повишават стойността ѝ. В състава ѝ се включват и различни пигменти.

 

Как се нанася венецианската мазилка

След като добре се почисти и изглади основата, се нанася грунд, който трябва да помогне за свързването ѝ с мазилката.

После се нанасят три пласта венецианска мазилка. След като единият пласт изсъхне до определена степен, той се полира. После се полага следващият. Накрая се поставя слой от защитна вакса на восъчна основа и отново се полира.

Характерното е, че се работи бързо, с енергични движения, като материалът едновременно се разнася и заглажда върху стената. Начинът на работа определя общата визия и опитните професионалисти твърдят, че е трудно при различните условия и материали един и същ човек да направи две идентични мазилки.

Какво представлява венецианската мазилка и как се нанася

Предимства на венецианската мазилка

  • Тя се състои от напълно натурални материали, които обуславят безвредността ѝ. Върху нея не се развиват бактерии и плесени. Затова ренесансовите художници са използвали венецианската мазилка като основа за стенописите си.
  • Позволява на стените да дишат и пропуска влагата навън, което пък осигурява здравословен микроклимат в помещенията.
  • Може да бъде нанесена върху различна като материал и форма основа, достатъчно е тя да е гладка и суха.
  • Изключително трайна е. Ако все пак се повреди в някой участък, може да бъде поправена бързо и лесно.
  • Позволява забърсване и почистване с влажен парцал поради восъчното си покритие.
  • Изключително ефектна и красива е. Може да бъде изработена с различни рисунъци и ефекти, да наподобява старинен мрамор или пък дърво. Предпочитана е както за цялостно покритие на стени, тавани и колони, така и за изработка на отделни акценти и декоративни елементи.

Какво представлява венецианската мазилка и как се нанася

Дали да си направите венецианската мазилка сами

Разбира се, всеки майстор някога е нанасял венецианска мазилка за пръв път. И все пак, ако нямате опит с мазилките, по-добре оставете да я направи професионалист.

Въпросът е, че точно в нанасянето и полирането се крие впечатляващият ефект на благородно мраморно покритие. Накратко – ако не се положи добре, резултатът от скъпата мазилка ще е нулев или поне далече от този, който очаквате.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!