Погрижете се за водоемите в двора след зимата

Погрижете се за водоемите в двора след зимата

Щом през март и април температурите трайно се вдигнат над нулата, трябва да се погрижите за водоемите в двора. Всеки от тях, според предназначението си, изисква различни грижи.

 

Водоскокът и поточето

Ако сте купили водоскокът готов, той сигурно е грижливо прибран есента, достатъчно е да го  почистите, да го върнете на мястото му и да го свържете с инсталацията. Но ако е строен на място – огледайте го внимателно, може да има нужда от ремонт, от укрепване на камъните и почистване от бурени.

Когато от водоскока тръгва малко поточе и лъкатуши живописно из двора, проследете коритото му. Вероятно е затлачено и са наболи треви. Продълбочете го при нужда, подсипете пясък и чакъл по дъното и по бреговете му, преди отново да пуснете водата.

 

Езерцето

От пръв поглед ще разберете, дали нивото му след зимата не е спаднало сериозно. Може да се окаже, че някъде има пробив. Затова най-напред ревизирайте целостта на изолационната подложка (водонепропусклива мембрана, корито, фолио). В случай, че бреговете са хлътнали и подкопани, ще се наложи да запълните с пръст и пясък и да трамбовате добре.

грижа за водоемите в двора след зимата

Съберете растителните отпадъци и наветите боклуци. Има ли на дъното му дебел пласт тиня? Почистете я. Проверете състоянието на рибките, които са зимували в него. Ако пък сте ги прибрали в аквариум за зимата, вече можете да ги върнете обратно. Но преди това инсталирайте помпата и филтъра, засадете водните растения и вземете мерки за ограничаване растежа на водораслите. Искате ли да направите подобрения по брега, сега е времето.

грижа за водоемите в двора след зимата

Басейнът

Басейнът вече не е привилегия само за хора с големи финансови възможности. Независимо дали вашият е голям или малък, нуждае се от основно почистване и подготовка за новия сезон. По това време е най-добре да направите и годишната му профилактика.

грижа за водоемите в двора след зимата

Ще облекчите значително задачата си, като преди да източите водата, разтворите в нея средство за премахване на калциралите налепи по повърхността на дъното и стените. После ги почистете добре. Огледайте внимателно за пукнатини, наранявания и увреждания на покритието или по-големи дефекти и при нужда – ремонтирайте. Помислете за система за подгряване на водата чрез слънчев колектор.

грижа за водоемите в двора след зимата

Монтирайте помпите, филтрите и всички съоръжения, прибрани преди зимата. Тествайте ел- и ВиК системите. Ако е необходимо – възложете проверката на специалист. Когато всичко е наред, напълнете басейна с чиста вода. Следвайте предписанията за поддръжката на водата – хлориране за дезинфекция, поддържане на pH в нормални граници  т. н.

Погрижете се за настилката около басейна, за стълбите, за зелените площи наоколо. Не забравяйте, че тях трябва да пръскате срещу кърлежи и други насекоми, за да са безопасни за вас и за домашните любимци.

грижа за водоемите в двора след зимата

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!