Какво да свършите в градината през май – първа част

Какво да свършите в градината през май

В разгара на пролетта цветните лехи са прекрасни и кипят от живот. Ириси, божури, теменужки, анемонета и лютичета, топ карамфил, шибой и космос, кандилки, тук там закъснели лалета и нарциси изпъстрят дворовете и разнасят омайващ аромат. Така ще е чак до късно есента, но зад тази красота се крият много грижи и много работа. За да се справите с всичко навреме, трябва да планирате добре задачите си.

Луковичните

В по-топлите райони луковичните вече са прецъфтели и са загубили декоративността си, но все още е рано да ги извадите или да премахнете листата. Когато го направите преди да пожълтеят сами, те не успяват да изхранят луковиците за следващата година. Добре е да отрежете цветоносите, в които зреят семената, защото изтеглят силата на растенията, нужна за формиране на здрави луковички и детки. Ако ги изваждате в края на сезона, най-добре ги пазете в торф, на сухо и хладно място.

Можете и да ги оставите в почвата. Така ще се получат естествени туфи, които следващите години ще са много красиви. Но това ще затрудни доста поддръжката на лехите. Ще трябва да засадите едногодишните, като много внимавате да не повредите луковичките. При разкопаване и разрохване на пръстта също рискувате да изкопавате по някоя главичка.

какво-да-свършите-в-градината-през-май-1

 

Гладиоли, далии, бегонии

Ако още не сте ги засадили, време е. Огледайте внимателно грудките – някои може би дори вече са прорасли. Работете много прецизно, за да не ги ороните. Изхвърлете омекналите. Оставяйте между тях достатъчно място – особено между едроразмерните далии. Поставете маркери – пръчки или друг белег – да знаете къде са и да следите развитието им. Помислете отсега за колчетата, на които ще ги привързвате. При възможност, поставете ги още със засаждането, за да избегнете риска да увредите по-късно корените.

какво-да-свършите-в-градината-през-май-1

Едногодишните

Те вече трябва да се настанят в лехите – освен ако не сте засели семената им директно на място. До края на месеца засадете латинките, пламъчето, циниите, флокса, газанията, невена и тагетиса, кученцата и т. н. – всичко, което сте избрали това лято да краси градината ви.

Те обичат добре обработена и подхранена почва. Искат честа поливка и почистване на бурените, които бързо биха ги задушили без вашата намеса. Информирайте се добре, кой вид какво слънчево огряване понася. И не забравяйте, за да цъфтят буйно летните цветя, трябва да премахвате прецъфтелите цветове. Ако отбирате семе, оставете си няколко от първите, най-едрите и красиво обагрените. Откъснете семенната кутийка, когато вече е напълно суха. Ако се разпукне, преди да я откъснете, семената ще се разпилеят.

какво-да-свършите-в-градината-през-май-1

Работете и се наслаждавайте на красотата, която създавате.

В следващата част на публикацията ще продължим с останалите задачи, които месец май поставя пред вас в градината.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!