Готови ли сте за боядисване

Дори да не ви се налага сериозен ремонт, може би ви предстои освежаване на дома. Боядисването на стените и таваните става бързо и лесно, а придава ново звучене, прави жилището чисто и приветливо.

boiadisvane2

Какво ви е нужно при боядисване

Разбира се – боя. Нужни са ви още четки, мечета, евентуално бояджийски пистолет. Ваничката, на която да изцеждате валяка, не струва скъпо, но е много удобна и ще ви спести стичането на боята.

Ако боята не е на водна основа, ще ви потрябва и подходящ разтворител. Не пропускайте грунда. Точно той ще ви осигури добра адхезия към основата и качествено покритие, като уеднакви попиваемостта. Необходима ви е и лека, надеждна стълба, макар че мнозина използват за високите части лесно подвижна маса, на която поставят и кофата с боя. Не пропускайте също найлон за покриване на пода и мебелите, които няма как да изнесете.

boiadisvane4

Как да изберете боя

Боите най-общо се делят на такива за вътрешна и външна употреба. Не е невъзможно да боядисате помещенията с екстериорна боя, но не бива да използвате за фасадата и огрявани от слънцето места интериорни бои. Те обикновено нямат защита от UV лъчите и бързо избледняват и се разрушават навън.

Освен това на всяка опаковка е описано за каква основа е предназначен продуктът. Не подминавайте това указание, ако искате да получите добри резултати. Друга, много важна подробност е, че боите с различен състав обикновено не се нанасят една върху друга. Щом не искате да се задълбочавате със сваляне на боя и шпакловане, просто купете същата боя, която вече е използвана върху стените.

boiadisvane3

За вътрешно боядисване най-предпочитани са продуктите на водна основа (водно-дисперсни). Те са водоразтворими. При работа, при съхнене и впоследствие при експлоатацията не отделят вредни вещества и осигуряват здравословен микроклимат в стаята. Могат да са обявени като акрилни, също като латексови. Някога в латексовите бои се влагал естествен течен каучук (латекс). Сега той е заместен от изкуствено създадени полимери и боята е на практика акрилна. Но така или иначе съставът ѝ осигурява водоустойчивост, възможност за почистване и отлична паропроницаемост. Възможно е тониране в избрания от вас цвят.

Бои за външно боядисване

Дори и да не боядисвате фасадата, а само отворения към градината навес, пак е добре да изберете боя, предназначена за външно боядисване (екстериорна). Студът, влагата, ултравиолетовите лъчи и естествените замърсявания са врагове, които не бива да се подценяват, ако искате стените дълго време да изглеждат добре.

boiadisvane1

За целта можете да се спрете на силикатни или силиконови бои. Специалистите казват, че силикатните са отличен избор за влажни стени – примерно при капилярна влага. Те ще позволяват на влагата да се изпарява и ще пазят от развитието на плесени, мухъл и бактерии. Силиконовите са по-скъпи, но пък правят филм, по който водата се плъзга, без да прониква навътре. Ако под повърхността се крие армиран бетон, по-добра защита за него са латексните акрилни бои.

Сред разнообразието на модерни бои, все по-рядко се сещаме за минералните – тези, които са на варова и циментова основа. Но ако ви предстои пребоядисване на стара къща, измазана с варова мазилка (варово-циментна), минералните бои са най-доброто.

Приятна работа!

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!