Градинските мебели – уют и стил в двора, Част 2

Градинските мебели – уют и стил в двора, Част 2

Продължаваме темата за уюта и стила, създавани от добре подбраните градински мебели, започната в първата част на публикацията.

Ако най-често предлаганите модели от изкуствен ратан ви изглеждат до голяма степен еднакви, тогава вероятно се питате:

Да купите или да направите сами своите градински мебели

Зависи колко сте сръчни и какъв е стилът, на който те трябва да отговарят. В големия двор можете да поставите край алеята пейка от габиони (камъни, подредени в метална мрежа) и дебели дъски или столчета от причудливи пънове и за тях не ви е необходим майстор.

градинските мебели уют и стил в двора

Ако сте по-опитни и имате необходимите инструменти, вероятно няма да са проблем масичката, диванът и столовете от дърво. Но изобилието на пазара е огромно и със сигурност с известни усилия и търпение можете да намерите точно това, което ви е необходимо. Да не говорим, че можете да поръчате и мебели с индивидуални размери и дизайнерска визия.

градинските мебели уют и стил в двора

Поддръжка на градинските мебели

Това, че мебелите са градински – за употреба навън, още не значи, че можете да ги оставите без защита от климатичните условия. Краткият летен дъжд няма да е фатален за качествено изработените. Есента и зимата обаче е добре те да се приберат на сухо и проветриво място или поне да се покрият с непромокаем калъф, като все пак могат да дишат – особено дървените и тези, които са от естествен ратан. Възглавниците от естествени материали също не бива да са на влажно – рискувате да мухлясат и да се похабят. Дори полиестерните ще запазят красотата и добрата си форма по-дълго, ако са защитени.

За да не се захабят, почиствайте своите градински мебели поне веднъж седмично – обикновено мека кърпа и щадящ почистващ препарат са достатъчни за пластмасовите. За тези от дърво, естествен ратан и метал следвайте указанията на производителя.

Те, освен почистване, изискват и периодична обработка с различни продукти. Дървените и ратановите обичат омасляването – поне два пъти в годината. Оцветените трябва да се пребоядисват периодично – в зависимост от условията, при които се използват и с какво се оцветяват.  Пребоядисването е необходимо и при металните. Ако забележите избила ръжда, посъветвайте се със специалист, какъв продукт е най-подходящ за премахването ѝ.

 

Декоративният ефект на градинските мебели

Добре подбраните мебели могат да подкрепят декоративното внушение на градината, могат да поставят неочакван акцент, а при грешен избор да стоят като кръпка.

Под лианата, виеща се по дървена пергола, пейката с орнаменти от ковано желязо или от майсторски обработена дървесина ще създаде романтична атмосфера. В градината със строги геометрични форми тя ще стои нелепо. Хромираните повърхности на масичката и шезлонга край модерно оборудвания басейн изглеждат добре, но на закътаното езерце повече ще подхожда ратанов люлеещ се стол или хамак на стойка.

градинските мебели уют и стил в двора

Накратко – когато поставите градинските мебели на мястото им и те изглеждат така, сякаш винаги са били там – всичко е наред. Отпуснете се, сипете си чашка от напитката, което предпочитате, и се насладете на спокойствието и очарованието, което сте създали сами.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!