Градинските мебели – уют и стил в двора, Част 1

Градинските мебели – уют и стил в двора, Част 1

Градинските мебели са точно толкова важни, колкото и интериорното обзавеждане. Те са неделима част от облика на двора и в същото време са място за почивка, релакс, прекарване на приятни часове със скъпи хора. Това определя и най-важните изисквания към качествата им. Те трябва да се вписват в декоративния стил на градината и да са удобни и комфортни.

градинските мебели уют и стил в двора

Какво включват градинските мебели

Под обобщаващото „градинска мебел“ се крие невероятно разнообразие от предназначения, функции и модели. В категорията се вписват от семпли пейки, скрити в зеленината, през люлки, шезлонги и комплекти за хранене до луксозни дивани и отоманки. В повечето случаи предназначението и функциите на всеки тип мебел определят материалите, от които е изработен, а материалите пък имат определени изисквания към поддръжката и мястото, на което ще разположите новата си придобивка.

Затова, когато избирате вашия градински сет, е много важно да го правите не под напора на емоциите или моментното харесване, а след внимателно обмисляне – какво ви е нужно, къде ще го разположите, каква е площта на определеното място, дали е на открито, как ще се грижите за мебелите.

По-големите градини позволяват оформянето на няколко различни къта с различно предназначение. На балкона е достатъчна масичка с удобни столчета.

градинските мебели уют и стил в двора

Материалите и качеството

Традиционно градинските мебели са от камък, дърво или естествен ратан, метал и стъкло и комбинацията между тях. През последните десетилетия все по-убедително се налага пластмасата, като вече изобщо не е задължително тя да изглежда евтино и грозно. Пример са модерните изделия от изкуствен ратан. Особено когато са допълнени с меки възглавници, те пренасят уюта и комфорта на дневната на открито в двора.

Качеството на градинските мебели не зависи особено от използвания материал. Затова, когато цената изглежда твърде изгодна, бъдете много внимателни. Дори масата и столовете от масивно дърво да ви изглеждат стабилни, ако са лепени, няма да издържат дълга употреба. Красивите метални столове или пейки, наподобяващи ковано желязо, ще ръждясат, ако не са с качествено покритие с UV защита. Изящните пластмасови мебели с дизайнерски вид ще се обезцветят и ще изгорят бързо, ако материалът не е стабилизиран и защитен от агресивните ултравиолетови лъчи.

Твърде евтините мебели крият и други изненади. Така пейката може да се счупи, щом на нея седне по-едър мъж, а пластмасовият стол – да се разкриви и да поддаде. Правилото е – не купувайте, ако в описанието не е посочено изрично каква е товароносимостта или не можете да пробвате.

градинските мебели уют и стил в двора

Темата за градинските мебели е необятна и е невъзможно в една статия да се засегнат всички аспекти. Вижте продължението в следващата публикация.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!