Дворът и архитектурните елементи в него

Добре организираният двор увеличава значително комфорта на живеене и повишава стойността на целия имот. Много важни за максималната му функционалност и декоративност са архитектурните елементи, които обединяват и структурират пространството около себе. Сред най-често използваните са кътовете за хранене и отдих, обикновено в комплект с барбекю и/или лятна кухня; беседки, кладенци и водни площи, арки и перголи, подпорни стени, алпинеуми и мостчета и т. н.

besedka

Колко и какви да са архитектурните елементи в градината

Това се определя на първо място от големината на двора, веднага след това от функциите на самото съоръжение и от общото виждане за благоустройство на градината според характера на използването ѝ.

Ако дворът е твърде малък, беседката отпада. Затова пък пергола с асма или увивни рози ще осигури чудно кътче за отдих. Когато имате открита веранда, отворена към градината, място за хранене в градината може и да не ви е нужно. Но закътано ъгълче за усамотение, оградено от дървени скари с нацъфтели пълзящи растения, със сигурност ще се хареса на всички.

Колкото по-малък е дворът, толкова по-малко и по-семпли като форма трябва да са архитектурните елементи. Когато дворът е голям, те могат да са повече и по-сложни.

pompa

Стилова определеност и организираща роля на архитектурните елементи в двора

Стилът, постигнат при комплекса къща – градина, е определящ и за екстериорните архитектурни елементи. Ако общото впечатление е за традиционен селски двор, претенциозното натруфено мостче ще е смешновато, но точно толкова не на място ще са и съоръженията от полиран камък и хромиран метал.

Всеки архитектурен елемент създава по естествен начин своето околно пространство и налага отпечатъка си в двора. Дори да пропуснете да проектирате алея до беседката, скоро ще забележите отъпкана пътека до нея. И да не засеете влаголюбиви растения около езерцето или коритото на градинската чешма, те ще се появят сами – диви и трудни за премахване. Ако поставите декоративен елемент, напомнящ опора за пълзящи растения, буквално за дни по него ще се изкатери повлек – недвусмислено напомняне, че тук не сте си довършили работата и е време да посадите увивни видове.

barbeku

Затова обмисляйте внимателно и се опитвайте да предвидите как ще изглежда градината в дългосрочен план след реализиране на новото ви хрумване.

Материали и изпълнение

Дърво, камък, ковано желязо, оксидиран метал, тухли, керемиди и керамични облицовки ще се впишат отлично в почти всеки двор. Напълно по силите ви е по-простите архитектурни елементи да изпълните и сами. Въпросът е да не забравяте, че при недобро укрепване те могат да са опасни за здравето и живота на близките ви. Така че не пестете от материали и от труд – особено при барбекюто, беседката и навеса, подпорните стени и кладенеца, перголите за асмата.

stena

Архитектурните елементи са неделима част от ансамбъла къща – двор. Използвайте ги, за да създадете свой свят – уютен и зареждащ.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!