Диагностика на пукнатините в мазилката

Подготовката на къщата за отоплителния сезон включва оглед на дограмите, вратите, подновяване на уплътнения, профилактика на отоплителната система и преглед на сградата за пукнатини и дупки. Последното е много важно, защото пукнатините може да са безобидни, но може и да са сигнал за слягане на основите, високи подпочвени води, които подкопават основите, конструктивни проблеми.

И така – проверете внимателно къщата си за пукнатини и в зависимост от това дали са малки или големи, вземете съответните мерки.

 

Малки пукнатини

диагностика на пукнатините в мазилката

Те са с големина до 2 – 2,5 мм и не са опасни за конструкцията на сградата. Обикновено малките пукнатини се появяват поради наличие на влага, некачествена или неправилно поставена мазилка. Важно е да ги запълните не само по естетически причини, но и за да сте сигурни, че през зимата няма да има нито една пролука, в която се губи топлината на дома ви.

Можете да се справите сами с тази задача. За целта трябва да разкриете пукнатината и да я почистите от мазилка и прах. След това я запълнете със шпакловка за запушване на фуги от вътрешността до краищата ѝ. Сложете отгоре ѝ и лента за фугиране на пукнатини. После оставете всичко да засъхне и шпакловайте.

 

Големи пукнатини

диагностика на пукнатините в мазилката

Те са с големина от 2 – 2,5 мм нагоре. Могат бързо да се превърнат в същинска дупка широка няколко сантиметра. Както казахме – причините за това може да са конструктивни, подпочвени води, недобро строителство (неравномерно разпределение на тежестта на сградата; лошо издигнати стени) или използване на некачествени строителни материали.

В този случай, за да се избегнат сериозни последствия за живота на къщата и обитателите ѝ, най-добре е да повикате специалист, който да огледа пукнатините. Той ще определи точната причина за появата на големите хоризонтални, вертикални или наклонени пукнатини по стената и/или тавана и след това ще ви каже какво трябва да направите.

 

Не подценявайте появата дори на микроскопични дупчици и пукнатини по стените и тавана. Колкото по-рано се справите с тях, толкова по-добре за къщата, енергийната ѝ ефективност и за вас.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!