Дограмата – видове, предимства, недостатъци

Всеки път, когато става дума за ефективно отопление, като един от определящите фактори за него се споменава качествената дограма. Затова, ако ще влизате в нов дом или дограмата на стария от десетилетия  не е подновявана, преди да мислите за оптимизиране на отоплителната система, помислете точно за дограмата.

Кое е важното при поръчката на дограма

Цената
И днес тя често се оказва основният критерий за избор. Но дограмата е един от случаите, при които ниската цена безусловно говори за ниско качество.

aluminieva

Материалът

  • Дървена дограма
    Красива, екологична, уютна, с прекрасни изолационни характеристики – това е дървената дограма. Но ако не е висококачествена (и скъпа), тя може да създаде сериозни проблеми. Измята се, раздува се, деформира се. Това означава незатварящи се прозорци и врати, чести ремонти, пребоядисване и т. н.
  • Алуминиева дограма
    Въпреки че на пазара се продава и стоманена, от металните на най-широк интерес се радва алуминиевата дограма. Тя е трайна, красива, не се влияе съществено от климатичните условия (като изключим влажния и солен въздух край морето). Алуминиевите профили задоволяват изискванията и на по-сложни архитектурни и дизайнерски решения. Поддръжката ѝ се ограничава до почистване с кърпа и миещ препарат.

dograma

Много важно е, когато купувате алуминиева дограма, да уточните, че я искате за жилищни помещения и трябва да е с прекъснати термомостове. Ако за направата ѝ е използван профил с непрекъснати термомостове, в отопляемите стаи ще се образува конденз поради силните топлопроводими свойства на алуминия. Прахово боядисана е и при одраскване няма как да заличите дефекта.

  • PVC дограма
    През последните години тя става все по-предпочитана от алуминиевата. Изработва се от многокамерни профили с отлични топлоизолационни качества. Благодарение на различните високотехнологични добавки в суровината, от която се произвежда, е с дълъг срок на експлоатация при запазване на добрите качества и визия. Предлага богата цветова палитра и доста успешно имитира дърво и други материали. По-евтина е от алуминиевата. Монтира се лесно и се почиства лесно. Въпреки че пластмасата може да бъде увредена, тя е оцветена в дълбочина и драскотините почти не личат.

staklopaket

Все пак, за разлика от алуминия, поливинилхлоридът старее по-бързо, особено изложен на директно слънце, но дограмата, която се предлага в момента, ще издържи няколко десетилетия.

С какво трябва да се съобразите, когато поръчвате дограма

Стъклопакетът
Да поръчате дограма, без да проявите специален интерес към стъклопакета, е меко казано несериозно. Точно от него ще зависи дали ще постигнете желания ефект на намалена топлозагуба зиме и спасение от горещините лете. Той трябва да е поне двоен. Дори и вътрешното стъкло да е обикновено, външното непременно трябва да е нискоемисионно и съобразено с изложението на помещението, в което ще се поставят прозорците. Това наистина леко ще оскъпи дограмата, но пък реализираните икономии от отопление и охлаждане ще бъдат много по-високи.

montaj-dograma

Други важни характеристики
Обковът и уплътненията ще определят колко дълго и безпроблемно ще използвате новата си придобивка.

Важно е какъв е броят на крилата, които се отварят. Много практични са прозорците с две оси на отваряне.

Различният цвят има различна цена.

Взимането на мерките и монтирането оставете на специалистите, за да сте сигурни, че всичко ще пасне и ще получите пълната гаранция и за дограмата, и за монтажа.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!