Дребните домашни ремонти

Чували сте, че по света дори за една изгоряла крушка вкъщи хората викат майстори. Но у нас това по-скоро предизвиква насмешка. Движението „Направи си сам“ се оказа с дълбоки корени в душите ни и в домовете ни рядко влиза майстор за „дреболии“. С какво се очаква, че можете да се справите вкъщи?

bushon

Изгорелите бушони

Въпреки, че почти масово електрическите предпазители са автоматични и се включват и изключват с натискане на копчето, няма лошо да можете да смените бушон. Единият вариант е да държите у дома резерви с подходящия ампераж. Другият е да скътате някъде медна жичка и да помолите някой да ви покаже, как се поставя жичката в порцелановия предпазител.

kranche

Смяна на кранчето

Няма нищо по-досадно от капещата чешма. Най-често се случва поради повредено уплътнение. За да се справите, ви е необходимо ново кранче и раздвижен или тръбен ключ. Всъщност – ако не искате да сменяте цялото кранче, развийте старото. Извадете уплътнението. Поставете на негово място ново и завийте кранчето. Би трябвало всичко да е наред.

Happy Woman Using Plunger In Kitchen Sink At Home

Отпушване на канали

Не ви го пожелавам, но ако се случи в неподходящ момент, ще трябва да си окажете първа помощ сами. Профилактично обработвайте на известен период кухненската мивка и умивалника в банята с различните готови продукти – течни или сухи – продавани във всеки магазин.

За сифона в банята си купете от простичките вакуум-помпи – представляват гумена шапка с дръжка. Когато проблемът е току-що появил се, решава се с енергично напомпване върху сифона. Създаденият вакуум издърпва мръсотията и водата се оттича.

Може би е добре да имате вкъщи и пружина за отпушване на канали. Те са стоманени и завършват със своего рода манивела. Поставяте пружината в канала и въртите с манивелата. Стоманените ѝ пръстени проникват в дълбочина и пробиват затлачванията. Трябва задължително да промивате с вода.

polica-

Поставяне на картини и етажерки

Двете задачи са много сходни, различават се по броя и товароносимостта на необходимите дюбели. Това са крепежните елементи, в които ще поставите винтовете или кукичките, на които ще окачите картината или лавицата. Необходима ви е дрелка (бормашина) с подходящо свредло, която ще пробие отвор в стената. В този отвор ще вкарате дюбела. В дюбела ще завиете винта. Какъв да е дюбелът и как се поставя точно, консултирайте се с търговеца и разгледайте внимателно инструкцията на производителя.

Пирон и чук са ви достатъчни, единствено когато плоскостта, върху която закачвате, е дървена.

Ако само като четете за дребните домашни ремонти започвате да изпитвате тих ужас, по-добре намерете сръчен съсед или приятел и дръжте вкъщи винаги от любимата му почерпка.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!