Дърветата в близост до къщата могат да са опасни

Дърветата идват на дневен ред, веднага щом се сдобиете с къща с двор. Те носят красота, прохлада и наслада, но могат да се окажат източник на ядове и проблеми. Особено ако сте направили лош избор при засаждането им.

Дървета с плитка коренова система

При някои видове кореновата система е плитка и широка – преобладаващата част се намира на около 80тина см дълбочина. Когато застареят, дърветата лесно могат да бъдат изкоренени при силни пориви на вятъра или тежък мокър сняг. Ако са близо до къщата или друга постройка, ще нанесат сериозни поражения, да не говорим, че могат да наранят човек или да смачкат кола. Такава е кореновата система на брезата, на повечето иглолистни, на някои явори и т. н.

Повърхностна коренова система на обикновен смърч

Дървета с дълбока и мощна коренова система

Такива са орехите, дъбът, черницата и други видове. Корените им не само повдигат дворните настилки, те могат да направят доста поразии в основите на къщата като напукване, издигане, разместване – особено когато основите не са много дълбоки. Могат да увредят зидове, езерца, басейни.

Случва се дълбоките, мощни корени да повредят водопроводни и канализационни тръби. Усукват се около тях, смачкват ги, прорастват вътре – достатъчно е да открият невидима с просто око пукнатина. Проникнали веднъж в тръбата, я изпълват цялата и правят канализацията неизползваема.

Източник: North County Plumbing

Проблемът е, че отрежете ли част от корените, дисбалансирате цялото голямо дърво и дори да не падне в момента, вероятността да се разболее и да загние е голяма.

Крехка  дървесина, изсъхнали клони и загнило дърво

Намира ли се голямото дърво в близост до къщата, най-малките проблеми, които създава, е да запълва улуците с листа. Разпростирането му над дома е инцидент в режим на изчакване. Падането на сухи клони поврежда покрива и обшивката, чупи прозорци, наранява хора. Когато дървото е с крехка дървесина като тополите, при буря и силен вятър може да се пречупи и да падне по посока на къщата. Ако е по-близо и е с голяма височина, ще нанесе сериозни повреди. Да не говорим за голямата вероятност от късо съединение и пожар, когато жиците са заплетени в короната.

Какви други проблеми създават дърветата в двора

Цапат и боядисват

Черницата е здрава, с дълбоки корени, дълголетна е и хвърля чудесна сянка. Но когато плодовете ѝ започнат да капят, край нея става мръсно и неугледно, всичко наоколо е на тъмни петна. Птиците, привлечени от плодовете, също дават своя принос за мръсотията. Гинкото е с невероятна красота, но наесен от женското падат зле миришещи плодове, които лесно полепват по подметките и ги пренасяте дори вкъщи.

Агресивното разпространение

Не е нужно да говорим за екзотични, чуждоземски видове. Дори смокинята, ако я оставите за няколко години без надзор, ще оформи около себе си гъсталак. Още по-бърз в превземането на територия е люлякът. Но ако при тези дървета издънките са коренищни, то високите брястове разпиляват семената си на десетки метри и е имало години, в които съм плевила основно брястчета (и чернички).

Ако темата Ви вълнува, в сайта на Министерство на околната среда и водите (ето тук) можете да видите списък на чужди инвазивни растителни и животински видове, които засягат Европейския съюз.

Потискат съседните растения

Класически пример е орехът, който хвърля прекалено дебела сянка, държи студено и излъчва химикали, които потискат околната растителност. Подобно е поведението и на норвежкия клен.

Засенчват целия двор

Тънката крехка фиданка или едва покаралото семеначе трудно асоциирате с гиганта, който ще простре сянката си над цялата градина. Но с времето точно това ще се случи, засадите ли едроразмерни видове в неголемия двора – орехи, брястове, гинко, борове и др. 

Как да прецените кои видове са подходящи за имота ви

Преди да изберете дърветата за двора, задайте си някои основни въпроси, и ако не можете да отговорите сами, потърсете специалисти:

  • Колко са високи в зряла възраст – на какво ще се натъкнат над себе си, докато растат, и върху какво биха могли да паднат?
  • Колко широки ще са короните и кореновите системи?
  • Какви по форма ще са короните – колонното дърво заема най-малко пространство, кръглите и V-образни корони хвърлят най-широка сянка.
  • Какви са темповете на растеж – за колко години ще достигнат максималния си ръст? Обикновено колкото по-бавно растат, толкова по-дълго живеят.
  • Плодоносят ли и изискват ли през този период специални грижи?
  • При какви почвено-климатични условия се развиват най-добре?

Преди засаждане се консултирайте с агроном за оптималните отстояния от сгради и други дървета и кои от дърветата в близост до къщата могат да са опасни. Препоръките са да не засаждате дърво по-близо от 3 до 6 м до къщата в зависимост от височината му. Високите да изтеглите към края на парцела, а по-ниските да разположите в близост до дома. Проверявайте ги периодично за сухи клони, наранявания, нагнивания и други неблагополучия. А нашият личен опит подсказва, че е по-добре да заложите на местни видове дървета, които са по-добре аклиматизирани и по-устойчиви на вредители и болести.


Последвайте ни и в нашата фейсбук страница тук.