Подовата настилка е решаваща за общата визия на дома и за комфорта на обитаване. Изборът ѝ е зависим от много фактори и обикновено е компромис между личните предпочитания, наличния бюджет и съображения във връзка с трайността, устойчивостта на увреждане, усещането за уют.

Все по-често първи избор на потребителите се оказва паркетът. С това име се обобщават много различни като характер продукти – масивен естествен паркет, многослоен, ламиниран. Затова е важно да знаете кой вид паркет с какво се отличава.

Паркетини от масивен паркет с чепове
Естественият паркет е красив с всичките несъвършенства на дървото

Основни характеристики на качествения естествен паркет

Когато се говори за естествен паркет, обикновено се има предвид масивният, паркетините на който са от цяло парче дървесина. Той се изработва от различни дървесни видове и те до голяма степен определят твърдостта, визията и цената му. Най-често е с дебелина около 20 мм, с ширина между 40 и 90/100 мм и дължина до около 1000 мм.

Освен с красотата си и усещането за комфорт, което създава, естественият паркет се отличава с трайността си. При качествена дървесина и добра поддръжка животът му е сравним с живота на сградата. В същото време осигурява изключително благоприятен и здравословен микроклимат в помещението. Държи топло, до голяма степен заглушава шума, не отделя вредни съединения, поема и отделя влага.

Паркетините на качествения естествен паркет не се деформират лесно и са с висока устойчивост на износване. Много важна е възможността да бъде обновяван чрез шлайфане на повърхностния слой. Процедурата е известна като циклене и може да бъде извършвана периодично. След нея вашият под е като нов и качественият лак задълго ще запази впечатляващия му вид.

Художествен паркет
Художественият паркет осигурява на помещението стил и индивидуалност

Естественият паркет осигурява красота и индивидуалност

Естественият паркет носи характерния рисунък и цвета на дървесината от която е направен. Те са индивидуални не само за всеки вид, но и за всяка партида от вида. Като се добавят и различните начини на редене, на практика няма как вашият под да се повтори в друг дом.

Освен от обичайните дъб, бук, орех, череша, ясен се предлагат продукти от много други дървесни видове, някои екзотични – бреза, клен, махагон, венге, тик, бамбук, евкалипт, палисандър и абанос, мербо, кемпас, ироко, сукупира и т. н. Много харесван, но и скъп, е така нареченият художествен паркет. Естественият паркет може да се обработва повърхностно, да се байцва за лека промяна на цвета. Финишната обработка се състои в лакиране или омасляване със специални масла, като за някои видове тя се прави фабрично.

Монтаж и поддръжка на естествен паркет

Преди монтиране паркетът трябва да се остави за известно време – поне две седмици – в помещението, в което ще се монтира, за да се аклиматизира. Качественият монтаж на естествен паркет изисква идеално подготвена основа – най-добре със саморазливна мазилка. Тя трябва да е гладка и равна, суха и добре почистена. Ламелите се лепят или коват. Все по-често се използват модерните заключващи системи, които осигуряват бързо монтиране. Когато инвестирате немалко средства в масивен паркет, не пестете от монтажа. Обърнете се към професионалисти!

Монтиране на естествен паркет
Класическата подредба на масивния паркет е на рибена кост

Един от основните недостатъци на естествения паркет е, че при намокряне се раздува и деформира. При изсъхване се свива и могат да се отворят големи фуги между паркетините. Поддава се на нараняване, когато върху него падне тежък предмет, и на издраскване – от случайно попаднали камъчета или при местене на тежки мебели. Препоръчително е на всички столове, фотьойли, маси и тежки мебели да поставите щадящи меки подложки. При интензивно слънчево огряване някои от дъските могат да променят цвета си. Ако искате това да не се случва, задължително използвайте лакове с UV защита.

Почиствайте масивния паркет със специализирани препарати. А когато работите с влажен моп, той трябва да е наистина само влажен, без да оставя вода върху ламелите. За добра, щадяща поддръжка използвайте продуктите, препоръчани от производителя. Обработвайте го периодично със защитни масла и вакси, с качествени лакове и бои.

Под от естествен паркет
Добрата грижа за вашия естествен паркет ще му осигури дълъг живот и красота

Масивният естествен паркет ще направи жилището ви уютно, красиво, със свой облик. Но той е и отлична инвестиция и ще вдигне цената на имота като цяло. Затова не се колебайте при избора си.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!