Задължителни ли са фугите, когато поставяте керамични плочи (стъклени, каменни и т. н.)? Има различни мнения. Често ще чуете, че при качествените, обрязвани след изпичане плочки, не е нужно да се оставят отстояния, че плътното подреждане осигурява по-висок естетически ефект. Звучи добре, но е напълно погрешно. Фугите са задължителни, ако искате облицовката да е трайна, просто могат да са по-тесни.

Фугите на екстериорните плочки повишават декоративността на настилката.
Широките фуги на външната настилка осигуряват отличен декоративен ефект

Защо трябва да има фуги

Фуга е свободното пространство, оставено между две плоскости, което поема напреженията, създавани от естествените деформации в конструкцията и в материалите при промяната на външните условия и при движенията на сградата.

Отнесено към настилките и облицовките от керамични плочки, това означава , че безфуговото подреждане не оставя пространство за незабележимите движения на основата и плочките, които се случват при нормалното слягане на сградата, при различните като обем и скорост свиване и разширяване на различните материали поради температурни промени и промяна във влажността. Това води до натрупване на напрежения, които предизвикват напукването и счупването им или отлепване и повдигане.

Затова, дори когато работите с ректифицирани (изрязани под прав ъгъл след изпичането) плочки, и искате да създадете усещане за безшевна непрекъсната повърхност, трябва да оставяте между тях отстояния – макар и тесни – около 1,5 – 2 мм. Имайте предвид, че колкото по-тънка е фугата, толкова повече ще личи всяко отклонение в ширината ѝ.

Фугите при монтажа на големи плочки са тесни.
Оставяйте фуги задължително

Ако плочките не са преминали през ректифициране, те малко или много ще имат отклонения в размерите. Това се дължи на естественото свиване на керамичната смес при изпичане. Разликите в дебелините дори в една плочка понякога са чувствителни – особено при ръчно правени и занаятчийски. При тях се оставя по-широка фуга – между 3 и 6 мм, която, освен че поема разширенията, прикрива отклоненията в размера и дебелината. Ще срещнете и препоръки така да сметнете ширината на фугите, че на всеки линеен метър облицовка да се събира минимум 1 см свободно пространство.

По-широката фуга може до известна степен (наистина минимална) да осигури следване на наклон или неравности на основата, макар че е по-добре да не разчитате на това и предварително да изравните добре. Тя прави възможна подмяната на единични плочки при нужда. Облекчава спазването на модулната дисциплина при по-сложни мотиви.

Деформационни фуги

Освен обичайните, между плочките се правят и допълнителни деформационни фуги. Те са с ширина около 10 мм и се оставят:

 • между стените (колоните, стъпалата) и пода;
 • във вътрешните ъгли;
 • където минават строителните деформационни фуги, като запазват ширината им;
 • на границата на основи от различни материали;
 • където самите плочки граничат с друга настилка (облицовка);
 • на всеки от 4 до 10 м облицовка по подове и стени при големи помещения или външно полагане.
Фугиране на плочки.
При фугиране сместта може да е в контрастен или хармоничен с плочките цвят

Мястото и честотата им зависят от предвижданите натоварвания на пода, от това дали отоплението е подово, дали има интензивно слънчево греене през прозорците, от особеностите на цялостната структура на сградата и т. н. Някои производители на строителни материали предлагат дори формули, по които се изчислява разстоянието, на което трябва да се поставят. Важно е да не се запълват с твърд нееластичен материал. На пазара се предлагат специални еластични уплътнители, профили, силикони в богата цветова гама. Няма да ви е трудно да намерите с цвета на фугиращата смес.

Особености на фугирането

Фугирането обикновено се извършва с готови фугиращи смеси. Те се продават в сухо състояние, вие добавяте към тях вода непосредствено преди започването на работа. Необходимото съотношение е указано от производителя. Използват се широко смеси на базата на цимент, но са много популярни и така наречените реакционни смолни разтвори (епоксидни разтвори). Те са по-устойчиви на агресивни химикали и влага. Предлагат се в широка цветова гама и можете да изберете както цвят, хармониращ или съвпадащ с плочките, така и напълно контрастен – според ефекта, който искате да постигнете.

Изисквания към фугиращата смес

При избора на фугираща смес трябва да имате предвид:

 • каква е остатъчната ѝ еластичност;
 • времето, за което тя стяга (отвореното време за работа);
 • съответства ли едрината на частиците на ширината на канала;
 • при какви условия ще се експлоатира;
 • какви водоотблъскващи свойства притежава;
 • доколко устойчив е цветът на обичайно използваните почистващи препарати;
 • устойчивостта ѝ на мухъл и плесенясване (антибактериални) и т. н.
Почистване на фугите с прахосмукачка.
Оберете добре праха

Подготовка на фугите и фугиране

Изчакайте лепилото на плочките да изсъхне добре.
Почистете внимателно каналите от частици лепило и други замърсявания.
Оберете праха с прахосмукачка, избършете с навлажнена кърпа.

Добавете към сместа за фугиране посоченото количество вода и разбъркайте старателно до еднородна маса. Оставете да узрее за препоръчаното от производителя време. Разбъркайте пак и започнете работа. Разбърквайте всеки път, преди да вземете от материала.

Нанасяйте върху плочките със специална гумена маламашка диагонално върху голяма площ. Дръжте маламашката с наклон към плочките от 45°. После оберете остатъците, като движите инструмента перпендикулярно на повърхността. Ако се налага, повторете процедурата след около четвърт час. Задачата е сместа да навлезе плътно до дъното на каналите, за да не се напуква и рони по-късно. Добре е да знаете, че колкото по-тесни са фугите, толкова по-трудно се уплътнява материалът в тях.

Когато сместа позасъхне (10 до 30 минути – според вида ѝ), оберете остатъците с влажна гъба и внимателно оформете фугите без да прилагате сила. Според вида на фугиращата смес за изсъхването са нужни около 24 часа.

Почистване на остатъците от фугиращата смес.
След като фугиращата смес леко засъхне, почистете с влажна гъба

Инструменти за фугиране

Инструментите за фугиране са прости, но функционални и с тях работите бързо и лесно. Необходими са ви:

Разгледайте нашата подборка от инструменти за фугиране и поръчайте всичко, което ви е необходимо!

Фуги за запълване остават и при работа с други материали – примерно – гипсокартон. Те трябва да се уплътнят добре. В помощ може да са ви специалните инструменти за фугиране на гипсокартон. Работят с хартиена или стъклофазерна лента и фугопълнител. С тяхна помощ бързо, лесно и качествено фугирате и шпакловате едновременно.

Купете си инструмент, или ни се обадете, ние ще направим вашите тавани и обшивки вместо вас!