За какво да внимавате, когато избирате гръб на кухнята

За какво да внимавате, когато избирате гръб на кухнята

Той покрива пространството между горните и долните шкафове, зад мивката, печката и работния плот. На видно място е и до голяма степен формира първите впечатления на гостите ви. Най-масово за гръб се използва материалът, от който са направени работните плотове (обърнат гръб). При него не можете да сбъркате с избора на цвят и качество, но пък рискувате да лишите вашата кухня от индивидуалност.

С малко повече смелост можете да се спрете не просто на различен материал, но и на различен декор. Геометрични или етномотиви върху плочките, релефна керамика, принтове върху стъкло или  ламинирани плоскости, контрастни цветове – възможностите за индивидуализация са ограничени единствено от въображението ви. При това съвсем не е задължително най-ефектните варианти да са най-скъпи.

Какъв да е гърбът на кухнята зависи от стила на уредите. Вградените иноксови си партнират добре с метала и стъклото, с техническия камък. Ретро уредите  изглеждат по-добре на фона на дърво, керамика или естествен камък. Може да се окаже подходящо да облицовате с избрания материал не само гърба, а цялата стена до тавана.

 

Какви са основните изисквания към гърба на кухнята

Освен чисто декоративните характеристики, при избора му са много важни и функционалните. Те се определят от условията на експлоатация.

Около мивката повърхностите твърде често са мокри и почти постоянно влажни. Горещата пара от гозбите и врелите пръски мазнина проникват в дълбочината на порестите материали. Високите температури от котлоните и фурната могат да деформират гърба. Той е изложен на миризми, на евентуални агресивни и багрещи агенти, замърсяване и мастни налепи и отлагания.

Затова не е достатъчно избраният гръб да е красив и стилен, да хармонира на общата визия на кухнята. Задължително е той да издържа на високи температури без да се пали и деформира; да е водо- и влагоустойчив; да се почиства бързо и лесно и да не задържа миризми, налепи и мръсотии. Като капак в повечето случай има още едно изискване – да не е скъп – и това допълнително усложнява изборът.

 

Какви са подходящите материали за гръб в кухнята

Най-евтини са ламинираните плоскости от МДФ и ПДЧ. Основният им недостатък е сравнително бързата загуба на добрия първоначален вид. Ако те бъдат надраскани или наранени, влагата ги раздува и деформира.

На най-голяма популярност се радва керамиката – фаянс, теракот и гранитогрес. Плочките са по-скъпи, но пък невероятното разнообразие от цветове, декори, принтове, текстури, размери и форми ви гарантира уникален декоративен акцент в кухнята.

Много красив е кухненският гръб от дърво. Проблемът идва от вероятността да се повреди от влагата и/или да бъде нападнато от микроорганизми, независимо от усилията ви да го поддържате чисто.

Металът е доказано добър избор за гръб. Стоманата е ефектна, но излъчва хлад и за домашната кухня се предпочитат медта и алуминият.

Естественият камък е перфектният гръб за кухнята ви. Задължително е периодично да го обработвате с подходящи продукти, за да затворите порите и да го предпазите от захабяване. Техническият камък ви освобождава от тази грижа. Той е с по-добри физически свойства от естествения, но за жалост често е и с по-висока цена.

Стъклото е много харесвано за кухненски гръб. То притежава всички необходими качества – включително невероятните възможности за индивидуализиране чрез различни цветове, форми и принтове. Чисти се перфектно, непроницаемо е за влагата и мръсотията, но може да се спука при рязка промяна на температурата.

Възможно е да положите специална мазилка, да залепите винилов тапет или фолио.Те са нетрайни, но пък евтини и позволяват често разнообразяване на кухнята.

 

Гърбът на кухнята е пред очите ви непрекъснато – когато готвите, храните се или пиете  кафе, затова задължително е преди всичко да харесва на вас самите.

За какво да внимавате, когато избирате гръб на кухнята

За какво да внимавате, когато избирате гръб на кухнята

За какво да внимавате, когато избирате гръб на кухнята

За какво да внимавате, когато избирате гръб на кухнята

За какво да внимавате, когато избирате гръб на кухнята

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!