Бетонът е добре познат материал, използван още от римляните. На пръв поглед той изглежда много елементарен и лесен за използване от всеки – бъркате, изливате и готово. Но после идват неприятните изненади – напуква се, повърхността му бързо се обрушава, пропуска вода, товароносимостта му не е тази, която сте очаквали. И става ясно, че въпреки общоприетото мнение, бетонът съвсем не е проста работа.

Отпечатък на ръце в бетон.
В пресния бетон лесно се оставят отпечатъци

Какво представлява бетонът

Бетонът е смес от цимент, пясък и чакъл плюс вода. Прясната смес заема формата, в която се излива (кофраж). След определения технологичен срок (28 дни) тя е достатъчно зряла и стегната, за да продължат строителните работи. С времето бетонът заприличва на камък и добива висока здравина и издръжливост. На практика той е един от най-старите композитни материали.

Според целите, за които се използва, има специални изисквания към всяка една от съставките му – като количество, размер, форма, чистота, състав, свойства. Неспазването им води до невъзможност бетонът да изпълнява поставените му задачи и може да компрометира цялата конструкция. Много често в сместа се включват различни добавки – натурални и синтетични, които му придават допълнителни свойства или усилват съществуващите.

На пазара се предлагат готови сухи бетонови смеси, предназначени за различни нужди – включително ремонт на повредени бетонни повърхности и елементи. Достатъчно е само да го разбъркате с вода и да следвате указанията на производителя.

Зреенето е не по-малко важно от качествата на съставките

Поливане на пресния бетон с вода
Когато бетоновата смес се поддържа влажна в първите дни след отливането, бетонът съзрява по-добре

За постигане на желаните свойства е важен не само съставът на сместа, но и условията, при които тя узрява. Според специалистите, правилните условия и грижи при втвърдяване могат да осигурят на бетона с 80-100% по-добра якост. Повърхността му е по-устойчива на вода, на напукване и износване. Това означава, че е задължително овлажняване поне до 7мия ден, без да се допуска изсъхване, за да не се получат пукнатини. Освен това бързото изсъхване води до преждевременно намаляване на водата във вътрешността и стопира химическите процеси за цялостно хидратиране на цимента. При нужда кофражът се поддържа мокър и пресният бетон се покрива, за да изпарява по-бавно влагата.

Основни характеристики на бетона

Основните характеристики, които са важни при употребата на бетона, са няколко типа:

  • устойчивост на статични натоварвания – якост на натиск и опън, на откъсване и разцепване, коравина (модул на еластичност), плътност и т. н.;
  • устойчивост на физични въздействия – замръзване и размръзване (включително при използване на соли), водонепропускливост, износоустойчивост и т. н.;
  • устойчивост на химични въздействия – на киселини, на отпадни води с неясно съдържание, на солите за размразяване и др.

Приложения на бетона

Те са много и разнообразни. На практика без него не минава нито един вид строителство. Той се използва за основи на сгради, отговорни носещи и опорни конструкции, фундаменти, мостове, хидро- и мелиоративни съоръжения, колони и подпори, стълбища, зидове, тераси, подове, пътеки, а вече и като финишни покрития в интериора. Много широка е и гамата бетонови изделия, произвеждани за потребностите на строителството и бита. За различните нужди се произвеждат различни видове бетон.

От бетона се изработват изделия с различни функции.
Бетоновите изделия се използват в много сфери

Стоманобетон и фибробетон
За да стане бетонът устойчив не само на статични, но и на динамични натоварвания, е необходимо в него да се вградят стоманена арматура или различен тип фибри (стоманени, стъклени, синтетични). В единия случай се говори за стоманобетон, в другия – за фибробетон. Колко и какви да са прътите и фибрите – зависи от предвидените в проекта характеристики на бетона.

Дренажен бетон
Формира множество кухини (пори). Използва се при отводняване на улици, при хидрообекти, за подложка при плочници и паваж, при филтриращи системи и за шумоизолация.

Пожароустойчив
Издръжливостта му при пожар е увеличена чрез добавяне на устойчиви добавки като керамзит и шамот и/или синтетични фибри.

Торкрет бетон
Полага се под налягане през специалните дюзи на маркуч или тръба и едновременно с това се уплътнява. Използва се навсякъде, където обичайното изливане е затруднено.

От бетона е изработен ефектен кухненски плот.
Декоративноят бетон има все по-широко приложение в частните домове

Декоративен бетон
Все по-често ефектните финишни покрития в модерните домове се оказват от декоративен бетон. Привличащите внимание повърхности се получават или чрез специалното оформление на кофража или чрез последваща обработка. Пигментите обикновено се включват още при подготовката на сместа, затова оцветяването е много устойчиво.

Леки бетони
При тях скалните съставки са заместени с керамзит или перлит.

Основните недостатъци на бетона при ремонтни и довършителни работи е, че има високо собствено тегло, изисква много технологично време за стягане и отделя доста влага при зреенето си. Това пък забавя и усложнява последващите планирани дейности. Ако ви е нужна помощ в подобни ситуации, потърсете ни.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!