Има ли нужда от ремонт покривът

Покривът не само увенчава сградата и ѝ придава характерен силует и визия. Той решава конструктивни задачи и изпълнява защитни функции. Затова има нужда от периодични огледи и профилактика. Според специалистите е задължително да се прави проверка на цялостната покривна конструкция поне веднъж на 10, а саниране – поне веднъж на 20-30 години. Но това не значи, че през останалото време вие нямате никакви грижи и ангажименти.

pokriv-profilaktika

Керемидите се разместват и чупят под влиянието на многократното замръзване и размръзване, снеговете, бурите и силните ветрове. Изронват се замазките на капаците и уплътненията, разместват се ламаринените обшивки на комините и уламите. Последиците са течове и таене, които съсипват изолации, мазилки, тапети и обзавеждане, влошават микроклимата в жилището. Затова поне веднъж в годината нека майстор се качи на покрива и го огледа.

Какво включва ремонтът на покрива

Отговорът на този въпрос зависи от конкретната ситуация. Може да включва от подмяната на няколко керемиди или части от дървената обшивка, през поставянето на топло- и хидроизолация, до тотална подмяна на покривната конструкция. Зависи също от времевия хоризонт на използваемост на постройката. Колкото по-дълго ще използвате къщата си, толкова по-оправдана е инвестицията в сериозен ремонт на покрива.

pokriv-remont

Поставянето на топло- и хидроизолация съвсем не е признак, че сте „си надделели на масрафа“. Това е решение, което чувствително намалява сметките за отопление и охлаждане на сградите – често дори над 30%. От друга страна, професионално направената изолация с пропускане на парите отдолу нагоре ликвидира конденза (с него и мухъла и плесените). Спира проникването на влага в конструкцията, което предотвратява корозията, запазва надеждността ѝ и удължава живота ѝ.

Преценете дали ремонтът на покрива не е подходящият момент да монтирате соларна система за подгряване на битова гореща вода и за отопление. За България средно годишно над 70% от нужната ви БГВ може да идва от слънчевия колектор.

Как да подберете материалите за ремонт на покрива

Най-ниската цена е възможно най-лошият критерий при избор на материали за покрива. Като имате предвид отговорната му функция и екстремните условия, на които е изложен, за ремонта му избирайте само най-доброто, с най-дълга гаранция, давана от производителя.

pokriv-star

От друга страна – много е важен типът на самия покрив и възрастта му. Необходимо е да се постигне максимална съвместимост на вече вложените материали с тези, които ще се използват при реновирането. От тази гледна точка ремонтът на стар покрив – над 50-60 години и нагоре, често се оказва по-сложен, отколкото е ремонтът на съвременна покривна система със стандартизирани взаимозаменяеми елементи.

Колкото по-качествени са материалите и по-професионално извършени са ремонтните работи, толкова повече се отдалечава необходимостта от следващ ремонт и като цяло скъпото излиза по-евтино.

pokriv-ulama

Ако още не сте проверявали покрива тази година, побързайте. Още е лято, а и есента и топлото, сухо циганско лято тепърва предстоят.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!