Шпакловането е последната операция преди нанасянето на финишното покритие на стените и таваните и е определящо за качеството на общата им визия. Изискванията към шпакловката са особено високи, когато планирате боядисване или декоративни мазилки.

Нанасяне на шпакловъчна смес при шпакловане.
Основни инструменти при шпакловането са таблата, мистрията и маламашката

Условия за качествено шпакловане

Хората шпакловат от хиляди години и са постигали удивително качество само с прости инструменти – мистрия, маламашка и абразив. Но то е било за сметка на тежък и продължителен труд и при това е било привилегия само на значими престижни сгради.

Днес правите, гладки стени и тавани дори не се коментират. Изискванията към качеството им се подразбират. За постигането му са разработени богата гама от различни по форма и функционалност машини, инструменти и помощни материали, които изключително улесняват шпакловането.

Поставяне на ъглозащитни ленти при шпакловане.
С ъглозащитните ленти ъглите са прави и по-здрави

Правилният им избор в комбинация с подходящата шпакловъчна смес и професионалната подготовка и опит на изпълнителя гарантират гладкостта и продължителния живот на стенните покрития.

Инструменти и помощни материали от първа необходимост

Ако си представите последователността на операциите при шпакловането при вече почистена и подготвена основа дори при най-минималистичните изисквания не можете да минете без няколко основни инструмента:

  • Бъркалка за строителни смеси – осигурява бързо и лесно смесване на сухата смес с водата, така че да се получи еднороден гладък материал, без бучки, с оптимална гъстота за изискванията на основата и поставените цели. Ако направите компромис още тук, както и да се стараете нататък, шпакловката ви ще бъде компрометирана. Подразбира се, че на този етап ви трябват и поне две кофи – за чиста вода и за разбъркване на сместа.
Залепване на фугопокривна лента.
Фугопокривната лента осигурява здравина и добра визия
  • Мистрия – служи за поставяне на материала върху таблата за разтвори, но на практика е многофункционална.
  • Табла за разтвори – върху нея поставяте шпакловъчна смес, с която работите, и от която си вземате нужното количество с маламашката.
  • Маламашка за нанасяне на шпакловъчната смес на стената и заглаждане. Най-често е ламаринена, с прави ъгли.
  • Шпакла – с нея работите на тесни места, за запълване на фуги, отвори и дефекти.
  • Помощни средства – мрежи, ъглови профили, фугопокривни ленти и ъглозащитни ленти – разбира се, може и без тях, но цената им е минимална, не затрудняват работата, а ползата им се измерва с повишената здравина и трайност, с по-добър вид и качество на крайния резултат при шпакловане.
  • Шкурка с подходяща едрина и дървено трупче.

Инструменти за майстори

Основният набор инструменти е същият, като този от първа необходимост. Но няма себеуважаващ се майстор – независимо дали любител или професионалист, който да се задоволи с една мистрия, маламашка и шпакла.

Нанасяне на мателиала с машина.
Машините за шпакловка рязко повишават производителността

Има толкова много видове, форми и размери инструменти, разлики в дебелините и пластичността на материала! За майстора всеки си има точно предназначение и предимство. Неизкушеният човек едва ли ще направи особена разлика между маламашка с прави и заоблени ъгли. Но за майстора заобленият ъгъл означава липса на „мустаци“, по-гладка шпакловка и по-малко шлайфане. А мултифункционалната шпакла за „терсене място“ на моменти се оказва безценна. Мистрията за вътрешни и външни ъгли изглежда странно за несвикналото око, но пък с нея бързо и лесно оформяте наистина прав ъгъл.

Откъдето и да го погледнете, шпакловането е бавна работа. По-скоро беше. Вече съществуват прости инструменти, с които производителността рязко нараства. Примерно използването на валяк за нанасяне на шпакловка и нож за шпакловане осигурява бързина и качество:

Валяк за нанасяне на шпакловка
Валякът за нанасяне на шпакловка прилича на бояджийския, но е така направен, че да задържа повече материал. Той може да бъде поставен и на телескопична дръжка. С него нанасяте сместа бързо, лесно и равномерно. При по-големи неравности можете да нанесете два пласта.

Шпакловане с нож.
Шпаковането с нож е по-бързо и по-качествено.

Нож за шпакловане
С ножа за шпакловане (заглаждаща шпакла) с подходяща ширина заглаждате бързо и фино, обирате излишния материал. Можете да го поставите на телескопична дръжка и да работите без неудобството да се качвате на стол или стълба. Той е гъвкав и следва добре релефа на обработваната повърхност.

С комбинацията от валяк и нож за шпакловане увеличавате производителността си до два-три пъти, при това без да се уморявате повече от обичайното. Вместо нож можете да използвате по-широка маламашка за фино заглаждане. А ако искате всичко да е изпипано както трябва, използвайте

Ролер за оформяне на външни ъгли
Ролерът за външни ъгли 90° осигурява равномерно притискане на външния ъглозащитен профил, отстранява излишната шпакловъчна смес под него и фиксира профила към ъгъла.

Машина за шлайфане.
Шлайфане при шпакловка с „жираф“.

Машини за шпакловане и шлайфане

Машинното нанасяне на шпакловката увеличава несравнимо производителността. Прилага се от професионални екипи при големи обеми. Предлагат се различни видове и модели машини. Освен за шпакловане, се използват при боядисване и нанасяне на специализирани покрития.

Шлайфането на шпаклованите стени е трудоемко и се работи при висока запрашеност. Извършва се на ръка – обикновено с дървено трупче, обвито с шкурка с подходяща едрина на зърното. Но можете да използвате и специализирана шлайфмашина. На професионален жаргон тя се нарича „жираф“. Снабдена е с телескопична дръжка и прави достъпни високите части на стените и таваните. Предлагат се както професионални, така и любителски модели. Използват се не само при шпакловане, но и при други довършителни ремонтни и строителни дейности.

Роботи шпакловат стена.
На сцената вече излизат и роботи.

Ако ви е нужна консултация за инструментите, използвани при шпакловането, или пък просто искате някой да шпаклова у вас, потърсете ни!

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!