Искате ли басейн в двора

Дали искате басейн в двора? А има ли някой, който не иска! Но са скъпи, нямате достатъчно място, такъв лукс не е за вас… Подобни обяснения само подсказват, че от години не сте проверявали какво става на пазара на тези съоръжения. Защото басейнът вече е възможен буквално и за най-малкия двор, и за най-оскъдния бюджет.  Какви са основните варианти ?

vgraden-

Вградени басейни

Класическите бетонни басейни са много скъпи, за направата им са нужни няколко месеца, при повреда се ремонтират трудно.

Днес вместо тях се правят разнообразни вкопани басейни. Те се произвеждат по различни технологии и с различни материали – метал, стъклопласти (фибростъкло), керамика, пластмаса. Някои са сглобяеми, други са от един модул. Най-често са кръгли или овални, но могат да са четириъгълни и дори многоъгълни или с неправилна форма. Дълбочината им достига до около 1,5 м. Имат добра хидроизолация.

Времето за монтаж при предварително подготвен терен е минимално. Според модела, големината и сложността на проекта са необходими от няколко часа до 2-3 седмици. Оборудвани са с филтриращи системи, стълби (римско стълбище при по-луксозните), осветление – включително подводно. Ремонтират се бързо и лесно. Гаранцията им е от няколко години до две десетилетия. Цената – от няколкостотин до няколко десетки хиляди лева. Подходящи са както за частни имоти, така и за малки хотели.

sglobiaem-
Сглобяеми басейни

Това са басейни, предназначени за поставяне директно върху земята, макар че някои могат и да се вкопават. Направени са от няколкослоен здрав PVC материал и метална конструкция. Има и с облицовки, наподобяващи камък, дърво, керамика. В окомплектовката им е включена филтърна помпа, обикновено са с аерираща система. Дълбочината им е от около 0,7 до около 1,2 м. По-дълбоките са с удобна стълба. Монтажното време за малките рядко прехвърля половин час, за най-големите – предвидете няколко дни.

Изискват добро подравняване на терена. Когато в комплекта няма подложка, купете допълнително, за да запазите дъното от пробиване. Ако следите летните промоции, можете да намерите по-малките сглобяеми басейни за около 200 лв.

naduvaem-
Надуваеми басейни

Те са създадени за домашни нужди. За по-малко от час вече можете да се плискате в тях. Създават много радост и настроение. Лесно могат да се приберат или преместят на друго място.

Предлага се огромно разнообразие от модели. Можете да изберете басейни с пръскалки и седалки. Други имат филтриращи и аериращи системи. Произвеждат се от здрав пластмасов материал, с различни дизайни и размери. Но даже в най-плитките не бива да оставяте децата без надзор. В сезона на отстъпките можете да намерите подходящо съоръжение дори на цена между 50 и 100 лева.

posledna
Допълнителни грижи за басейна в двора

Независимо дали имате вкопан, сглобяем или надуваем басейн, за него трябва да полагате определени грижи. Наложително е да използвате продукти за предотвратяване размножаването на водорасли и микроорганизми във водата – освен ако не го изпразвате след използване. За да не се замърсява от листа и боклуци, ви трябва покривало.

Когато времето захладнее, вградените басейни изискват специални грижи. Как точно да зазимите вашия, ще разберете от инструкциите на производителя му. Сглобяемите и надувните изпразнете и приберете.

Искате ли басейн в двора си?
Побързайте, лятото напредва.

 
Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!