Каква е ползата от филтрите за фини прахови частици

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици през есента и зимата е ежедневие за големи и малки населени места. Опасността им за здравето на хората не се поставя под съмнение. Смята се, че значителна част от тях се дължи на отоплението с твърдо гориво – въглища и дърва, изгаряни в морално остарели, нискоефективни горивни уреди.

filter2

Подобряване на положението се търси чрез подмяна на отоплителните уреди и монтиране на филтри за улавяне на замърсителите. В много общини вече започна пробно монтиране на подобни филтри, за да се провери резултатността им.

Как работят филтрите за фини прахови частици

Филтърът за фини прахови частици с размер между 2 и 10 микрона се монтира на комина. Чрез електрод той създава електростатично поле. ФПЧ се наелектризирват и благодарение на електростатичните сили полепват по стените на филтъра и комина. Формират се едри люспи, които периодично се почистват. Навън се изхвърлят основно водни пари.

filter3

Филтриращото съоръжение се монтира бързо и лесно. Автоматизирано е. Не намалява тягата на комина. Изисква захранване с електричество 220 V. Има ниска консумация на енергия и според мощността му разходите за отоплителен сезон би трябвало да са между 10 и 20 лв. Конструкцията му е здрава и в него няма износващи се части. Предназначен е за работа при температура до 400 градуса. Производителите обичайно му дават гаранция 25 години. Задължително е периодичното почистване на филтъра и комина.

Според мощността на горивния уред се избира и мощността на филтъра. На пазара се предлагат такива, подходящи за горивни инсталации до 60 KW, но се произвеждат и по-сложни филтри за мощни отоплителни системи до 500 KW.

filter4

Ще решат ли електростатичните филтри проблема с фините прахови частици

Филтрите улавят ФПЧ, изхвърляни през комина, и наистина намаляват сериозно концентрацията им във външния въздуха. Но те нямат отношение към тази част от тях, която остава вътре в помещенията, и хората ги вдишват.

Освен това те спират от около 75 до към 95% от фините прахови частици, но е много важно тези проценти на каква база се смятат. Поради немалката им цена природозащитниците мислят, че масовото им монтиране ще погълне значителен ресурс и ще забави генералното решаване на проблема чрез смяна на морално остарелите горивни уреди и системи със съвременни, екологични и икономични съоръжения. Те дават за пример европейски страни като Германия, Дания, Норвегия, Швейцария, където филтрите се монтират върху комините на модерни отоплителни инсталации. Те отделят минимално количество ФПЧ, а филтърът улавя и тях, като наистина гарантира много висока чистота на въздуха.

filter5

Филтър или нов котел (печка, камина)

В крайна сметка филтрите за улавяне на фини прахови частици, монтирани на комините, наистина ще намалят замърсяването на въздуха. Но те ще бъдат толкова по-ефективни, колкото по-модерен е използваният горивен уред под комина. Той ще гарантира и по-здравословната среда вътре в помещенията.

Затова, ако ви предстои изграждане на отоплителна инсталация или подмяна на старата, избирайте най-модерните котли, камини, печки. Те най-дълго време ще останат ефективни и в най-голяма степен ще гарантират както чистотата на външната среда, така и комфорта в жилището или работните помещения. После можете да помислите и за филтър.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!