Какви са тенденциите в обзавеждането на кухнята през 2019

Обзавеждането на кухнята е пресечна точка на интериорния дизайн и технологиите. Тя трябва да е едновременно функционална и уютна, комфортна и лесна за поддържане. И да създава добри емоции – в нея прекарвате много време.

През 2019 година минимализмът продължава да отстъпва бавно под напора на максимализма. Индустриалният стил запазва позициите си. Еклектика не е мръсна дума и е ограничена само от чувството за мярка. Дизайнерите отделят много внимание както на големите кухни, така и на малките.

Тенденциите в кухненското оборудване

Кухненските уреди стават все по-смарт. Дори когато изглеждат ретро, с тях можете да комуникирате през телефона си или през интернет. Вече има фурни, които определят температурата и времето за готвене след анализ на съставките на храната и просто няма начин да прегорите гозбата. При това са компактни, стилни, вграждат се и пестят не само място, но и много от времето ви.

тенденции в обзавеждането на кухнята 2019

Шкафовете

За максимално оползотворяване на мястото за съхранение те се изпълняват с практични системи за организиране на пространството, които дават възможност за лесен достъп до всеки продукт или вещ. Разделящите страници почти изчезват. Вратите все по-често са плъзгащи се. В същото време модерни са откритите лавици, на които да подредите прекрасните си съдове.

Устойчива тенденция е пълното интегриране на шкафовете в стената. На височина често достигат до тавана. За много изискано се смята свободностоящите да са на метални крачета.

Многофункционалният кухненски остров е неделима част от модерната кухня.

тенденции в обзавеждането на кухнята 2019

тенденции в обзавеждането на кухнята 2019

Плотовете

С предимство са работните плотове от естествени материали – мрамор, гранит, кварц, дърво, метал, керамика, стъкло. Бетонът категорично защитава присъствието си в обзавеждането на кухнята през 2019.

Мивките са вградени, от благородна стомана, порцелан, композитни материали. Смесителите и кранчета са от месинг или мед.

тенденции в обзавеждането на кухнята 2019

тенденции в обзавеждането на кухнята 2019

Подовете

Класиката винаги е модерна – в кухнята през 2019 година предпочитани са дървените, каменни и керамични подове, завръща се терацо мозайката. Керамиката имитира дърво и камък. Много модерни са плочките с отпечатани геометрични и етномотиви.

тенденции в интериорния дизайн 2019 година

Цветовете и текстурите

Черно, бяло, земни и карамелени тонове, цялата гама на синьото, тревисто зелено и тъмно зелено, кайсиево, шафранено жълто, оранжево и бургунди, графитено и бледо сиво – палитрата е богата и цветовите съчетания са безчет. Запазват се гланцираните повърхности, но все повече се налагат матовите – при настилките, мебелите и при уредите. Те се поддържат по-лесно, по тях не остават отпечатъци от пръсти. Като акценти на места се виждат грубо обработено дърво, камък, бетон, керамика.

 

Осветлението

Вграденото локално осветление запазва позициите си в отделните функционални зони в кухнята, но интериорните дизайнери акцентират и на висящите осветителни тела. Те падат ниско над къта за хранене, в повечето случаи са блестящи. Все по-актуални са едрите крушки без абажур, имитиращи тези с нажежаема жичка.

тенденции в обзавеждането на кухнята 2019

Озеленяване

В кухнята на 2019 година задължително трябва да има зеленина – много зеленина, разположена в компактна група. Можете да озелените стената, да поставите параван с прикрепени саксии или голям цветарник. В синхрон с кулинарните тенденции, те ви дават възможност по всяко време да разполагате със свежи подправки.

 

Тенденциите в интериорния дизайн при кухните за 2019 година са важни, но те само ви подсказват какви възможности имате на разположение и как да се възползвате от тях. Едва когато ги пречупите през въображението и потребностите си, ще се получи вашата кухня, където ще приготвяте храната на вашето семейство.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!