За какво да внимавате, когато планирате топлоизолацията

Топлоизолацията вече се приема като част от стандартите за добри условия на живот. Това още не значи, че към изработването ѝ се подхожда достатъчно отговорно. Евтините и/или лошо избраните материали и небрежното и/или неграмотно изпълнение много скоро я компрометират и тя престава да изпълнява функциите си.

На какво, освен на изолационния материал, да обърнете внимание, когато ви предстои поставяне на топлоизолация?

Допълнителните материали

Разбира се, от огромна важност е изборът на основния топлоизолационен материал. Но нещата не се изчерпват с това. В процеса на работа се използват лепила и дюбели, армировъчна мрежа и шпакловка, мазилка или облицовъчни материали. Изборът на всеки един от тях е много отговорен.

toploizolacia5

Лепилото (циментовата смес) и дюбелите трябва да предпазят топлоизолацията от свличане. Икономисването от тях много скоро ще ви изправи пред факта, че сте похарчили едни пари без никаква полза и сте си отворили още много работа.

Слоят армирана шпакловка между изолационния материал и мазилката трябва да отблъсква влагата, проникваща отвън навътре, но да пропуска навън парата, образуваща се при нормалната жизнена дейност в сградата.

Армировъчната мрежа, вградена в шпакловката, осигурява гъвкавост на финишното покритие и предотвратява напукването му. Така допринася за максималната продължителност на живот на топлоизолационната система. Задължително е диагоналното армиране около вратите и прозорците, където най-често и най-бързо се появяват пукнатини и като следствие – изронване на мазилката. Армират се и се шпакловат и свободните краища на топлоизолационните плочи. Армировъчният слой се укрепва с дюбели по краищата през около метър.

toploizolacia4

Необходими са още ъглови профили, които ще повишат устойчивостта на местата с голямо напрежение.

Ако не се ориентирате достатъчно добре в материалите, необходими за топлоизолацията на дома ви, по-добре се спрете на цялостна система на някои от реномираните производители.

Мазилките

Те не само осигуряват естетичния облик на сградата, но имат и отговорната функция да защитават топлоизолацията от климатичните условия и разрушителното действие на ултравиолетовите лъчи. Всеки вид има своите предимства и недостатъци. При избора вземете предвид не само цената, но и климатичните особености на региона.

toploizolacia3

Характеристиките на изолационните материали

Основните видове изолационни материали са каменната вата, EPS – експандираният пенополистирол (стиропор) и XPS – екструдираният пенополистирол (фибран). На тяхна база са разработени продукти с различна плътност и различни добавки, които притежават по-добри качества.

При избора на един или друг вид е задължително да се отчете къде ще се поставя топлоизолацията и при какви условия ще се експлоатира. Имайте предвид, че характеристиките на всеки от материалите са взаимозависими – примерно – плътността увеличава твърдостта и повишава топлоизолационните качества, но намалява паропропускливостта на EPS. Затова е нужно да уточните оптималното съчетание от свойства точно за вашите цели.

Всеки компромис или недоглеждане са сериозен риск за компрометиране на топлоизолацията. Във ваша власт е да си го спестите.

toploizolacia2

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!