Какво да свършите в градината през май – втора част

Какво да свършите в градината през май – втора част

В първата част на „Какво да свършите в градината през май ви напомнихме за някои от задачите в двора този месец. Сега продължаваме с останалата част от работата в градината, която не търпи отлагане.

 Двугодишни и многогодишни

Това са тези, които се сеят едната година, за да цъфтят следващата – теменужки, различни видове карамфили, парички, незабравки, кандилки и кампанули, дигиталис и т. н. Повечето от тях цъфтят от ранна пролет до горещините – края на май-юни. Някои се самозасяват или се разпространяват коренищно и оставят впечатление за многогодишни. Имат склонност да се разрастват и да формират големи туфи. От един и същ вид може да има двугодишни и многогодишни сортове. Продължителността на живота им зависи и от климатичните условия при вас, и от мястото, на което сте ги засадили.

Накратко –  действайте според поведението на растението. Кандилките ще цъфтят и следващата година. След цъфтежа съкратете силно разрастналата се туфа и окършете всички пожълтели и застарели листа. Теменужките към средата на лятото вече ще са се изтеглили, цветовете ще станат по-дребни и ще загубят декоративността си – най-лесно е да ги изскубете и в късна есен да засадите нови.

градината-през-май

Тревните площи

Ще срещнете съвети, че тревата може да се сее до края на май, но това е трудно, почти обречено начинание. Мравките отнасят част от семената, налага се да поливате всеки ден – при по-високи температури и по два пъти. Плевелите растат по-бързо от тревата. Най-добре е да сеете наесен.

Вече съществуващите тревни площи се косят всяка седмица. Ако е много влажен месецът, косете на по-малка височина. Подхранвайте регулярно. Подсейте оголените места или положете върху тях готови чимове.

градината-през-май

Декоративни храсти и дръвчета

Някои от декоративните храсти и дръвчета вече са изцъфтели, други цъфтят в момента, а трети – като студоустойчивия хибискус (дървовидна ружа) – тепърва се подготвят. Почистете прецъфтелите цветове (люляк) и просветлете короните. Подхранвайте периодично.

градината-през-май

Розите

В по-топлите части на страната те вече разтварят пъпки. Поддържайте около тях чисто от плевели, окопайте ги и оформете чаша около корените за задържане на водата при поливане. Подхранете ги – най-добре използвайте специални торове за обилен цъфтеж. Ако сте ги оставили на високи стебла, под тях можете да засадите ниски цветя, които обичат шарена сянка. Премахвайте филизите, които растат навътре и сгъстяват короната. Отрязвайте всеки прецъфтял стрък косо с остра ножица над листо с видимо надула пъпка.

градината-през-май

Топиарии

Топиарите са живи зелени скулптури. Това са храсти, оформени по специален начин – като кълбо, конус, като различни животни и т. н. Ако имате в двора си такива, сигурно вече са доста рошави и израсналите клонки развалят формата им – време е да ги подрежете. Ако нямате – направете си! Чимширът е чудесен за целта, гъст е и расте бавно. Подгответе от тел желаната фигура. Наложете я върху храстчето и окастрете всичко, което стърчи извън теления калъп. Дори и резултатът да е малко грубичък, с времето ще се усъвършенствате и вие, и вашият топиар.

градината-през-май

Спорна работа!

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!