Какво е добре да знаете за живия плет

Живият плет придава на градината изисканост и индивидуалност. Решава декоративни и охранителни задачи. Визията и размерите му са ограничени само от фантазията на създателите му. Той изисква предварително планиране и целенасочени грижи.

jiv-plet-a2

Видове жив плет

Живият плет може да бъде определен според различните му характеристики:

  • според височината – ниски (бордюри), средни и високи (зелени стени);
  • според използвания растителен вид – широколистни и иглолистни, вечнозелени и листопадни, цъфтящи и листнодекоративни, бодливи и т. н.;
  • според степента на оформяне – формирани и свободни.

Формираните са или от бавнорастящи видове, които дълго запазват формата си, или изискват поне 2-3 оформящи подрязвания на сезон, освен основната резитба. Те цъфтят по-оскъдно поради постоянното орязване на летораслите и повечето пъпки. За свободните се предпочита ниска храстовидна растителност или такава с бавен растеж – отличен пример са лавандулата, киселия трън. Подходящи са за градини с по-скоро пейзажен характер.

jiv-plet-a3

Предимствата и недостатъците на живия плет
  • Много красив, променя не само визията, но и атмосферата в градината.
  • Когато е достатъчно висок, е добра защита от чужди погледи и нежелани посетители, пази и от вятър, шум, прах.
  • Доста по-евтин е от всеки друг вид ограда с обичайните материали със същата дължина и височина.
  • Иска доста грижи до израстването и оформянето си, има нужда от редовно подрязване и след това.
  • Отнема продължително време, докато започне да изпълнява защитните си функции.
Растителни видове, използвани за жив плет

За жив плет става почти всяко многогодишно растение, което е склонно да расте като храст, понася добре подрязване и отговаря на окастрянето със сгъстяване.

jiv-plet-a5

Най-популярни и най-използвани са лигуструмът, чимширът и туите. Лигуструмът е много евтин, прихваща се добре и расте бързо, но и бързо се оголва. Зимата губи листата си. Чимширът расте бавно, живият плет от него е гъст и дълго поддържа дадената му форма. Туите са вечнозелени, нарастват добре и могат да осигурят за няколко години голяма височина на зелената стена. При някои видове с израстването долната част на стеблата се обезлистява.

Ако използвате бодливи храсти като къпина, кисел трън (берберис), пираканта вашата жива ограда ще бъде непреодолима и ще е с отлични охранителни свойства. Подходящи са различните сортове котонеастър, лоницера, чашкодрян, спирея, лавровишна, дрян, физокарпус и т. н. При високите зелени стени – над 1,5 м добре се представят габърът и букът, бамбукът и туята, лъжекипарисът. Много ефектен цъфтящ плет ще се получи от дървовидна ружа (зимоустойчив хибискус) и японска дюля, от форзиция, а около тревните площи и алеите можете да разположите лавандула и розмарин.

jiv-plet-a4

Могат да се изброят още много видове – включително лиани като бръшлян, дива лоза, Campsis radicans (по-известно като тромпетно цвете, цъфти ярко оранжево), за които обаче ще трябва да направите опора. Затова най-добре като решите какъв жив плет точно искате, за избора на растенията се консултирайте със специалист от градински център или фирма за озеленяване.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!