Какво трябва да знаете за тентите и сенниците

Тентите и сенниците са важна част от обзавеждането на градината и балкона. Те пазят от слънчевия пек, от дъжда и носените от вятъра боклуци. Създават уют и обогатяват визията на двора и фасадата. Новите материали, които се влагат при направата им, позволяват използването им от ранна пролет до зимата.

tenta-terasa

Какво е характерно за тентите и сенниците

Най-напред да уточним, че разлика между тента и сенник няма. Двете думи са синоними. Дали ще си поръчате сенник или тента – ще ви разберат чудесно и ще изпълнят поръчката ви без объркване.

Това са мобилни съоръжения за засенване. Състоят се от платнище и метална конструкция с възможност за сгъване и разгъване. Дори когато са стационарни (не могат да се сгъват), гъвкавото покривало е основното им отличие от навесите и козирките, които са най-вече от поликарбонат или стъкло, монтирано върху фиксиран метален скелет.

tenta-chervena

Видове тенти и сенници

Те се различават основно по особеностите на конструкцията си. А каква да е конструкцията се определя обикновено от характеристиките на пространството, което ще покрива сенникът, от възможните начини за монтиране, от функциите, които трябва да изпълнява той.

Сред най-масовите са тентите, при които прибирането на платното се осигурява от ролки, движещи се по специални водачи. Много търсени са различните варианти на чупещо рамо (обикновено с възможност за наклон до 45°); с падащо рамо (спускат се почти до вертикално положение от 0 до 160 градуса); тип „кошница“ (събират се нагоре като чергило).

tenta-rae

Отварянето и затварянето на сенника, регулирането на положението му според движението на слънцето или вашите желания, може да се извършва механично, на ръка. Но може да бъде автоматизирано. За целта се монтира двигател или двигатели – при по-големите съоръжения, които командвате с дистанционно.

Тентите и сенниците също могат да са smart. Към тях се прикрепят датчици – за температура, за интензивност на светлината, за сила и посока на вятъра, за влага, за време. Те отчитат моментната ситуация и според предварително зададените настройки електрониката разтваря тентата, променя градуса на отваряне или я прибира.

tenta-sinia

Платовете за тенти и сенници

Когато за сенника е използван памучен плат, той е подходящ изключително и само за предпазване от слънчевите лъчи. Платът бързо прегаря, при влага по него избива мухъл и той изгнива. Модерните платнища (акрил, винил, блекаут, кристално фолио), които се използват днес, са с UV защита, водоустойчиви са, с трайни цветове и възможност за печат върху тях. В повечето случаи понасят добре големи температурни амплитуди и напора на вятъра. Някои от тях са самопочистващи се.

Тента можете да си направите и сами. Дайте пълна свобода на въображението си както в избора на плат, така и на материали за носещата конструкция. Само от няколко бамбукови пръчки и ефирна материя можете да създадете в градината романтично местенце за усамотяване или за сладки приказки с приятели.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!