Какво трябва да знаете за топлоизолацията

Отоплението изразходва значителна част от бюджета на всяко домакинство или организация. Редом с непрекъснатото усъвършенстване на отоплителните системи, все по-голяма роля се отделя на топлоизолирането.

toplo-izolacia-zagl

Какво представлява топлоизолацията

Топлоизолацията е система от последователно положени слоеве изолационни материали, която има за цел да прекрати или поне да сведе до минимум обмена на топлина между вътрешността на сградата и външната среда.

За да изпълнява успешно функциите си, различните материали трябва да са подбрани внимателно и между тях да се получава добра адхезия. Необходимо е да реагират по сходен начин на физически натоварвания, влага, студ и горещина, за да не се появят напрежение, деформации и разкъсване на пластовете.

Задължително е да имат добра паропропускливост, за да може влагата отвътре да се извежда навън, без да се получава конденз. Той е нежелан вътре в сградата, но е опасен и за топлоизолацията, ако се появи във вътрешността между слоевете ѝ. Това рано или късно ще доведе до компрометирането ѝ.

plastove-toploizolacia

В същото време не трябва да пропуска външната влага навътре и затова специалистите препоръчват топлоизолацията да се изгражда заедно с хидроизолация.

Специфики на материалите за изолация

Само защото един материал има изолиращи качества, не означава, че е подходящ за използване във всякакви случаи. Всеки е с различна структура, твърдост, паропропускливост, устойчивост на влага и на огън. Това определя и конкретното му предназначение.

Каменната вата
Тя е отлична за тавани и стени. Има специални разновидности, създадени за изолация на пода. Един от най-добрите варианти е за обекти с висока пожароопасност, но не се препоръчва за цоклите на външните стени.

EPS
Съкращението е означение за експандиран пенополистирол, който познавате като стиропор. Използва се за подпокривна изолация, стени, тавани. Не е подходящ за полагане на подове, както и за външни цокли. Пали се и гори лесно, отделя отровни вещества. Неустойчив е при пряко слънчево греене.

XPS
Това е екструдиран пенополистирол, известен като фибран. Не пропуска водните пари и затова не се прилага за подпокривни изолации, тавани и външни стени. За сметка на това е добър за изолиране на цокъла. Някои видове се произвеждат специално за изолация на подове. Подобно на EPS той гори лесно и се разрушава от UV лъчите на слънцето (двата материала са с еднакъв състав и различна структура).

Произвеждат се и композитни материали, подходящи за топлоизолация, които имат различни характеристики.

toplo-izolacia-facade

Условия за създаване на качествена топлоизолация

На първо място е качеството на материалите. Много е важно да се използват цялостни топлоизолационни системи. Произволното подменяне на материали, поредност на слоеве, начини на полагане рано или късно ще компрометират топлоизолацията.

Точният избор на топлоизолационната система зависи от климатичните условия в региона и от характеристиките на основата – товароносимост, материал, здравина, гладкост и т. н.

Планирайте топлоизолационните дейности едва когато влагата от строителните процеси, довършителни или ремонтни работи се е изпарила напълно.

Професионализмът и квалификацията на майсторите са определящи. Спазването на технологичните изисквания на производителя, прецизното изпипване около дограмата, опазването целостта на всеки пласт и изолационния пакет като цяло са само част от факторите, които осигуряват качествения монтаж на топлоизолацията.

thermal-skele

Ефективната топлоизолация е външната. В комбинация с качествена хидроизолация тя осигурява добрия микроклимат вътре в помещенията и води до икономии от отопление и охлаждане. Намалява шума и пази конструкцията на сградата, защитава я от овлажняване, плесен, корозия.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!