Как да изберем лепило за плочки

Как да изберем лепило за плочки

Полагате много усилия, за да изберете плочки за настилките и облицовките вкъщи. Събирате информация, консултирате се, стараете се да си осигурите най-доброто възможно за бюджета, който можете да отделите. А давате ли си сметка, че и най-качествените плочки могат да бъдат компрометирани от недобре подбраното лепило, купено било поради незнание, било поради опит за икономия.

 

Защо всяка настилка иска различно лепило

Някога лепенето ставаше със саморъчно забъркан циментов разтвор и ефективността му зависеше изцяло от опита и добросъвестността на майстора. В момента на пазара има лепила с различни характеристики, предназначени за различни ситуации. Макар че обикновено те са на циментова основа, в тях се интегрират добавки, които променят свойствата им, така че да пасват на различните изисквания на основата, плочката и характера на натоварването. Изборът на точния вид лепило е не по-малко отговорен от избора на плочките. От него зависи здравината и трайността на настилката.

 

Избирайте лепила с висока пластичност

Те са свързващият пласт между два материала с различни физико-химични характеристики. При естествените условия на експлоатация на сградата – променливи температури, променлива влажност, различно физическо натоварване и т. н. се проявяват специфични за материала деформации на основата и плочките. За здравината на настилката е много важно, как лепилото ще понесе тези разнопосочни напрежения. Колкото по-статично е поведението му, толкова по-голяма е вероятността да се отлепят или напукат и счупят плочките.

 

Съобразете каква е водопопиваемостта на материала

Има плочки – като фаянса и теракота – чиито гърбове попиват повече. Но гранитогресът поема много малко влага – под 1%. Затова лепило с еднакъв механизъм на свързване не работи еднакво добре при различните материали.

 

Къде се лепят плочките и колко са големи

Когато лепите на пода, следете за каква големина на плочките е то. Вече стана дума, че пластичността на лепилото е важна. Съответно – при големите плочки фугите са по-малко и гъвкавостта на свързващия продукт има още по-голяма роля.

Когато лепите на стената, условията са още по-усложнени. Там тежестта на свързващия разтвор и на плочката ги кара да падат надолу. За целта са разработени специални варианти, който предотвратяват свличането при вертикални основи.

Важно е също дали поставяте настилки вътре или вън, в банята или антрето.

 

Какво значи „отворено време за работа“

Това е времето, през което разтворът е годен за работа. Има лепила, които стягат много бързо и такива, с които можете да работите няколко часа. Когато се опитате да използвате продукта след като изтече отвореното му време, с него ще се работи по-трудно и ще свързва по-лошо. Накратко – по-вероятно е плочките да се разлепят скоро след поставянето. Ако ще лепите сами и не сте много опитни, по-добре изберете лепило с дълго отворено време.

как да изберем лепило за плочки

Общи съвети

  • Внимавайте с цвета на лепилото. Има плочки, които леко прозират. При тях тъмното лепило е неподходящо. Дори и плочките да не прозират, тъмното лепило може да промени цвета на фугиращите смеси. Ако имате лепило, което е останало между фугите на плочките при полагането, почистете го с нож за почистване на фуги, защото цвета на лепилото никога не е еднакъв с този на фугиращата смес.
  • Не добавяйте цимент или други субстанции към готовите лепила. Съставките им са точно балансирани. Вместо да ви излезе по-евтино, рискувате облицовката бързо да се разруши.
  • Когато купувате скъпи плочки за натоварени площи, четете етикета и не пестете точно от лепилото. Рискувате скоро да ви излезе още по-скъпо.
  • Освен положеното с гребен лепило върху основата, шпакловайте и гърба на плочките (особено при размери над 40/40см). Така ще осигурите по-добра спойка и здравина на материала до около 90%.

 

Маркировки, които може да са ви полезни при избора на лепило:

C1 – Лепилото е на циментова основа;
C2 – Лепилото е на циментова основа и има подобрени характеристики;
C1T – Лепилото е на циментова основа и с намалено свличане;
C1E – Лепилото е на циментова основа и има по-дълго отворено време за работа;
C1F – Лепилото е на циментова основа и е бързостягащо (малко отворено време за работа);
C1TE – Лепилото е на циментова основа, не се свлича и има по-дълго отворено време за работа;
C1FT – Лепилото е на циментова основа, бързостягащо е, няма свличане;
C1FE – Лепилото е на циментова основа, бързостягащо е и има по-дълго отворено време за работа;
C2T – Лепилото е на циментова основа, с подобрени характеристики, не се свлича;
C2E – Лепилото е на циментова основа, има подобрени характеристики и по-дълго отворено време за работа;
C2F – Лепилото е на циментова основа и е бързостягащо;
C2TЕ – Лепилото е на циментова основа, има подобрени характеристики, по-дълго отворено време, няма свличане;
C2FT – Лепилото е на циментова основа , бързостягащо, с подобрени характеристики, намалено свличане.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!