Как да изберем плочки за кухнята

Как да изберем плочки за кухнята

Многофункционалността на кухнята поставя високи изисквания към използваните облицовки. Керамичните плочки са сред материалите, които най-пълно удовлетворяват критериите за декоративност, издръжливост на физическо износване, влаго- и водоустойчивост.

На пазара има изобилие от продукти, което предполага спонтанни покупки – било поради изгодна цена, или защото в момента нещо силно ви впечатлява. За да направите максимално добър избор, преди да купувате, уточнете в детайли какви плочки търсите.

Какви ще са функциите им

Освен за подова настилка, плочки се поставят на стената – като гръб на кухнята и около мивката. Използват се за облицовка на плотове. За всеки от тези случаи се произвеждат различни продукти с различни декоративни и функционални характеристики.

  • За стенни плочки (около мивката, около печката) обикновено се използва фаянс, но можете да намерите подходяща керамика и гранитогрес. Те са с по-малка твърдост, по-крехки са, защото не се очаква върху тях да падат тежки предмети. Необходимо е да са влаго- и водоустойчиви, топлоустойчиви и с лекота да понасят горещи мазни пръски.
  • За плотовете материалът, освен на влага и течности и на резки температурни промени, трябва да е издръжлив на издраскване и на удар. Разбира се, вие ще прецените колко натоварени ще са те и съответно какъв клас плочки са ви нужни. С отличен успех за плотове се използва гранитогрес.
  • За подовите настилки са предназначени гранитогресът и теракотът. Твърдостта и здравината им са водещи. Водо- и влагоустойчивостта им са задължителни. Гранитогресът поема пренебрежимо малки количества влага, теракотът – от 3 до 6% – в зависимост от допълнителната обработка и повърхностното си покритие. Много важно е да сте сигурни, че избраните подови настилки не са хлъзгави.

Покритията в кухнята трябва да се почистват лесно и да не задържат петна, да понасят добре въздействието на химикали и абразивни материали. Избирайте оцветени в дълбочина плочки, за да не остават грозни видими петна след падане върху тях на чаши и тежки твърди предмети. Ако заради другите им качества се спрете на такива с отворени външни пори, ще е необходимо периодично да ги обработвате с препарат, който да запечатва повърхностния слой.

Теракотът и гранитогресът държат по-хладно, но пък са отлични за настилка над подово отопление.

 

Как да се впишат в общата визия и стил на кухнята

Неизчерпаемото разнообразие от декори, покрития, цветове и цветови нюанси, текстури и размери изключително затруднява отговора на този въпрос. При това за него няма категорични указания – решаващо е най-вече личното ви усещане и вкус.

При модернистичен интериор подходящи са огледално гладки и лъскави плочки. Ако търсите ретро внушение, добре ще паснат продукти с по-груба текстура или с мотиви, които превръщат пода  в разкошна мозайка.

Можете да изберете минимализма на едноцветните или пък да подберете композиция с декоративни фризове и пана.

Колкото по-малки са плочките, толкова повече са фугите и толкова по-насечена е повърхнината, а това оптически стеснява пространството. Но твърде големите плочи също не са подходящи за малките помещения. Най-използвани за под у нас са размери около средния (20х40). Поради голямата площ, която покриват те, по-разумно е цветово да са в хармония с останалото обзавеждане.

Не правете компромис нито с качеството на плочките, нито с уменията на майстора, който ще ги поставя. В противен случай само след няколко години може да се наложи да ги сменяте.

Как да изберем плочки за кухнята

Как да изберем плочки за кухнята

Как да изберем плочки за кухнята

Как да изберем плочки за кухнята

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!