Матракът трябва да се сменя средно на 8 – 10 години. От състоянието и качеството му зависи пълноценният ви сън. А от пълноценния ви сън зависи не само настроението, но и здравето ви. Затова, ако е време да смените матрака – сменете го.
Кои са важните характеристики, на които трябва да обърнете внимание при избора на нов матрак?

Основни видове матраци

Структура на пружинен матрак.
При „покет“ матрака всяка пружина е в отделен текстилен джоб

Пружинни

  • „бонел“ – технологията е стара, всички пружини са свързани в едно и повредата на едно място съсипва матрака като цяло;
  • „покет“ – съвременна пружинна технология, при която всяка пружина е сама за себе си, облечена в текстилен джоб (от където идва и името ѝ). Този тип продукти са трайни и издръжливи.

Безпружинни

  • от латекс – обикновено се използва синтетичен латекс. Материалът е изключително гъвкав и възстановява формата си веднага щом станете от него. Той имат дълъг живот и добра функционалност. От латекс се произвеждат едни от най-добрите ортопедични модели. Имат две слаби места – по-тежки са и ако не се обръщат, могат да плесенясат от влагата;
Безпружинните матраци се състоят от няколко различни слоя.
Различните слоеве на безпружинните матраци осигуряват необходимата подкрепа на тялото
  • от пяна – за изработката на матраци се използват различни видове разпенени материали с различна твърдост и гъвкавост. Едните са предназначени за сърцевината, други – за повърхността. Добилата популярност мемори пяна обикновено се прилага като външен слой от около 3 см, тя е доста мека и държи топло в горещините. За по-добра вентилация матраците обикновено се перфорират.

Делението може да върви и по линията двулицеви и еднолицеви, но еднолицевите се произвеждат по морално остаряла технология, имат къс живот и въпреки ниската им цена, покупката им е неоправдана. Двулицевите са с различно покритие от двете страни – за зимата и за лятото.

Как да изберете своя нов матрак

Въпреки че до голяма степен предпочитанията са строго индивидуални, има някои общи критерии, по които да изберете най-подходящия за вашата спалня матрак:

Бюджетът
Технологиите доста изравняват качеството и не винаги по-скъпите и по-рекламираните продукти са по-добри. Все пак – отсейте производители с добро име, проверете каква е гаранцията за продуктите им. Оптималната покупка би била с гаранция около 8-10 години и с цена около 500-700 лв. при ширина около 120/140 см. Имайте предвид, че всеки двулицев матрак има нужда от подматрачна рамка. Така че предвидете в бюджета средства и за нея.

"Покет" матраците осигуряват подкрепа на тялото в нужните точки.
Пружините осигуряват подкрепа на тялото в критичните точки

Твърд или мек
От твърдостта на матрака зависи доколко ще ви е удобен. Специалистите обвързват твърдостта с позата за сън и с теглото. Колкото по-тежки сте, толкова по-твърда повърхност на матрака ви е необходима. Спането по корем предполага по-мек матрак. Ако предпочитате да спите по гръб, трябва ви твърд, на страни – средно твърд.

Проблемът е, че никой не спи през цялата нощ в една поза, а и усещането за твърдо и меко е много индивидуално.

Ортопедичен или анатомичен матрак
И това разграничаване върви по линията „твърд“ и „мек“.

  • Ортопедичният матрак е по-скоро твърд и е добър избор, ако страдате от дископатия и болки в кръста. Смята се, че той позволява на гръбнака да е в оптимална поза, в която напрежението върху прешлените е минимално.
Матракът със слоя от мемори пяна.
Матракът от мемори пяна нежно обгръща тялото
  • Анатомичният е по-скоро мек. В него тялото сякаш потъва, повърхностният слой го обгръща и подкрепя естествената S-форма на гръбначния стълб.

Поискайте възможност за проба

В крайна сметка – най-важното е матракът да ви е удобен. Идете в магазина или шоу рума на избрания производител. Пробвайте да полежите върху различен тип продукти. Проверете, дали има възможност да пробвате избрания модел за 20 до 30 дни в домашни условия и ако установите, че не е подходящ за вас, да го върнете без допълнителни обяснения. Така ще бъдете напълно сигурни, че сте избрали най-доброто за себе си.

Ние ще изработим за вас най-красивото легло, а вие изберете най-удобния матрак!

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!