Как да изберете слънчев колектор

Слънчевите колектори вече не са екзотична рядкост. Много домакинства разчитат на безплатната слънчева енергия за подгряването на битова гореща вода. При нашите климатико-географски условия е нормално до около 70% от потребяваната за една година БГВ да се загрява от слънцето. С модерните съоръжения може да се подпомага и отоплителната система през преходните сезони.

Цената им непрекъснато намалява и те са вече значително по-достъпни от преди няколко години. Освен това постоянното им усъвършенстване повишава производителността и коефициента им на полезно действие.

plosak-kolektor

Основни фактори при избора на слънчев колектор

Всъщност – водещи са не видът и характеристиките на самия колектор, а условията, при които той ще се експлоатира. На първо място трябва да отчетете средногодишното слънцегреене във вашия регион, също броя на мъгливите и облачни дни. Важни са средните и минималните зимни температури, броя на мразовитите дни. Определящи са даденостите на мястото, на което ще бъде монтиран колектора – с какво изложение е, колко часа дневно е огрявано от слънцето, засенват ли го по-високи сгради или дървета.

Тази информация ще определи какъв тип слънчев колектор да изберете – плосък или вакуумно-тръбен.

Друг важен показател е какво количество гореща вода потребявате средно дневно. На тази база ще се определи мощността на колектора. Когато става дума за стопански обект – ресторант, хотел и др. – трябва да се вземе предвид и сезонната му натовареност.

Оразмеряването е много важно за ефективността на соларната система при подгряването на битова гореща вода. Ако мощността е подценена, ще ви е трябва и друг енергоизточник за осигуряване на цялото нужно количество БГВ и съответно тя ще се оскъпи. Ако е надценена – ще платите за съоръжение с голяма мощност, а няма да успеете да използвате цялото количество подгрята вода.

Основни видове соларни колектори

struktura-plosak

Плоските представляват панел от алуминий и стъкло със специално селективно покритие. Те са достатъчно здрави, за да издържат и на по-силна градушка. Предназначени са за места с продължително слънцегреене, с меки слънчеви зими, редки мъгли и облачност. В такива условия плоските колектори са много ефективни, защото се използват с успех и зиме.

struktura-traben

Вакуумно-тръбните представляват панел от свързани една с друга тръби. Тръбите, поради характерната си повърхност, оползотворяват и разсеяната светлина. Моделите с огледала улавят даже дифузната. Разработени са за студени зими с много мъгли, облачни дни и ниски температури, при които топлоносителят в плоските колектори би могъл и да замръзне.

termosifon

Можете да изберете така наречените термосифонни системи, при които бойлерът е поставен над самия колектор. Все по-популярни стават инсталациите, при които бойлерът е в сградата. В него може да е монтиран помощен електрически нагревател или серпентина за загряване на водата от отоплителната инсталация през зимата.

Реалистично ли е да се справите сами

С доста четене и проучване сигурно бихте могли да се справите и сами с оразмеряването и избора на колектора. Но вероятността да сбъркате някъде е голяма. Затова по-добре се обърнете към специализирана фирма. Тя ще ви консултира при избора на техниката и ще я монтира, като поеме гаранционното ѝ и извънгаранционно поддържане.

На всяка сграда ли може да се монтира слънчев колектор

Принципно – на всяка. Важна е единствено товароносимостта ѝ и огряването ѝ от слънцето. Ако покривът се окаже неподходящ, то колекторът може да се монтира на друго, по-подходящо място.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!