Как да направим сами жив плет

Жив плет се прави сравнително лесно. Но като всичко в градината и той изисква любов, труд и търпение.

Как да посадите растенията за живия плет

След като изясните напълно какъв искате да е вашият жив плет, определете какви растителни видове ще използвате. Проучете какви условия на живот изискват те, на какво разстояние се засаждат и как понасят подрязване.

jiv-plet-b2

Подгответе добре мястото. В идеалния случай изкопайте траншея, около един път и половина по-дълбока и широка от кореновата система на фиданките. Смесете пръстта с добре угнил оборски тор, биохумус или компост и запълнете траншеята. Изчакайте няколко дни пръстта да слегне. Подрежете растенията до около 1/З – на еднаква височина от корените и ги засадете, като ги притъпквате добре и полеете всеки корен. При липса на време засадете директно в траншеята, но не пропускайте отъпкването и поливането. После наторете с комбиниран тор, съдържащ азот, фосфор и калий.

Ако ще използвате растения на гол корен (те са доста по-евтини), това трябва да се случи рано напролет, щом престане да мръзне, или късно наесен, преди да започне да мръзне. Растенията в саксии и контейнери можете да засаждате по-всяко време.

jiv-plet-b3

Според използвания вид оставяйте необходимото разстояние между стръковете. Така на лигуструма са му достатъчни 20 см, но на туята са ѝ нужни около 50-80 см според използваната разновидност. За по-широк и гъст жив плет растителността се сади на два реда шахматно. Тогава трябва да вземете предвид и разстоянието между редовете. При туята то ще е около половин метър, но от растение до растение предвидете по около метър, метър и двадесет. При лигуструма и двете разстояния е добре да са двадесетина см.

jiv-plet-b4

Оформяне и резитба на живия плет

Това са най важните операции при отглеждането на живия плет. Провежда се обикновено една основна резитба годишно – през зимата, при температура над -5°С. Режете според вида, но правилото е, че по-силната резитба на основните клони и издънките предизвиква по-буен растеж, а това е особено важно в първите години. Когато растенията застареят, имат склонност да оголват долните си части. Тогава силната резитба се прави с цел подмладяване.

Отново според растителния вид и възрастта може да се наложи и второ основно подрязване през юли и август.

От две оформящи подрязвания за сезона до едно на всеки месец са нужни за да поддържате своята жива стена в добро състояние и да стимулирате сгъстяването. Общото правило е, ако плетът е достигнал желаната височина, да го подстригвате близо до предишното отрязване – до 2-3 см. Ако все още го чакате да расте, тогава между две рязания може да оставяте и до 15 см.

jiv-plet-b5

Други грижи по живия плет

Особено докато е млад, той не бива да страда от засушаване. Разбира се, опасно е и преполиването. Водете се от общите изисквания на използвания растителен вид, но имайте предвид, че гъстотата все пак забавя изпарението на влагата.

Следете и почиствайте бурените. Те са сериозни конкуренти за хранителните вещества и светлината. В тях се въдят вредители. А когато прорастнат вътре в плета, гледката е изключително грозна. За жалост, плевенето е на ръка.

Окопаването и разрохването покрай корените също е наложително. Можете да облекчите грижите си, ако системно мулчирате около растенията. Имате предвид, че повечето видове жив плет са отлична среда за гнезденето на птици. Затова внимавайте да не ги пропъдите. Или просто не подрязвайте в периода на мътене.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!