Как да превърнете балкона в най-притегателната част на дома си

Лято е, броените дни на отпуската ще дойдат и ще отминат, а желанието за свое кътче за отмора и освежаване ще остане. Ако сте градски човек, нямате кой знае какви възможности. Решението е да превърнете в оазис балкона на апартамента. Да, той е може би малък, често гледа на никъде, неуютен е, но е ваш. Можете да направите с него каквото искате. И ако още не сте го превърнали в мечтаното кътче за релакс и почивка, запретвайте ръкави! Ще го преобразите буквално за един уикенд.

balcony-malak

Изхвърлете, почистете, освежете

Точно така – изхвърлете всичко, което трупате на него с идеята, че може да потрябва или че някой ден ще го изхвърлите. После почистете добре – включително стените с подходяща четка.

Купете кутия боя за парапета и кутия боя за стените. Изберете светли, чисти тонове – примерно бледо жълти стени и светлосин парапет. Или нека всичко да е в бяло!

balcony-chovek

Купете столчета и масичка

Могат да са ратанови, сгъваеми, дървени, пластмасови или метални – зависи колко е голям балконът и какъв е бюджетът ви. В същност – може и да не купувате – прикрепете с панти или куки плоскост на стената или парапета – това ще е масичката. От касетки или подходящ сандък и възглавници оформете пейка и табуретки. Така запазвате и пространство за прибиране на разни неща.

Не пропускайте осветлението. Ефектно централно тяло, подходящи локални осветителни тела или фантазни гирлянди от лед лампички – изберете според общия стил на балкона.

В случай че е останало малко място, поставете етажерка – може и от касетките, които ви дожаля да изхвърлите. На нея ще стоят любимите ви дреболии, няколко книги или списания, саксии или ваза.

masichka

Нужна ви е сянка

Може би имате късмет над балкона ви да наднича голямо дърво? Ако не, осигурете си тента, чадър, дори балдахин от тънък памучен плат. Зависи дали търсите романтично внушение или закачливо настроение.

Вариант са няколко увивни растения със саксии и ако не ви се занимава с решетки и подпори, просто пуснете отгоре няколко канапа. Скоро ще имате жива зелена завеса, която ще пази от слънце, ще трепти на вятъра и ще излъчва свежест.

Текстилът преобразява

Изберете за мебелите възглавнички, подходяща покривка за масата, меко тънко одеяло за прохладата на късните вечери. Постелете килим. Промяната на балкона ще изненада дори вас.

Вместо килим можете да се спрете на дървена настилка от плочи, които лесно се захващат една за друга. Възможно е и без мебели – нахвърляйте на пода възглавници.

vazglavnici

Цветята

Като поставите основното обзавеждане, огледайте и отбележете всички места, на които можете да поставите цветя. Примерно – да закачите сандъчета от външната страна на парапета и саксии по стените, да изнесете в ъгъла поизрасналия бенджамин и няколкото листно-декоративни, които се мъчат в затъмнената дневна.

Подчинете избора на цветя на два критерия – такива, които харесвате, и такива, които се гледат лесно. Все пак – може би ще пътувате, ще отидете на гости за няколко дни. Те трябва да могат да преживеят отсъствието ви.

balcony-scheslong

Когато всичко е готово, вземете чашата си и се настанете удобно! Какво повече да иска човек от балкона си!

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!