Как да се ориентирате в изобилието от щори

Дори най-светлолюбивите създания се предават в летните горещини и започват да мислят за засенване на прозорците. А на пазара – невероятно разнообразие от щори! И се чудите какви да изберете за дома си.

Външни щори

Те са изключително практични. Освен че засенчват, пазят също от вятър и бури, изпълняват охранителни функции. Но пък ако са пуснати през деня, когато сте вкъщи, в сумрака сякаш сте зазидани в собствения си дом.

horizontalna

Вътрешни щори

Спират светлината, могат да заместят напълно завесите или се комбинират добре с тях. Имат, макар и слаби, топлоизолиращи свойства.

Тръгнете ли да избирате без предварителна подготовка, започва истинско лутане. Точно харесате едни и забелязвате други, които ви се струват по-красиви, по-функционални, по-подходящи – докато видите следващия модел.

vertikalni

Основното деление на вътрешните щори е на хоризонтални и вертикални. С някои уговорки като самостоятелен тип могат да се обособят и ролните. Според използваните материали са алуминиеви, пластмасови, дървени (бамбукови), текстилни.

Според оформлението и начина на прибиране и засенване вариациите са зашеметяващо много. Започнете ли да търсите, ще видите венециански, римски, японска стена, плисе, австрийски, фотощори, ламелни и т. н. При това всеки производител ви предлага различни вариации и модели, размери, разцветки и комбинации. Накратко – трудно е да се изброят, но със сигурност пък ще намерите най-подходящите като визия за вашия дом.

Обърнете внимание на функциите

Да, всички служат за засенване на прозорците. Но много важни са допълнителните им възможности, които определят предимствата им и осигуряваните от тях удобства:

Japanese-blinds-

  • Автоматизирани – мислите, че това е излишно? Дават ви възможност да коригирате осветеността на помещението, без да мърдате от дивана, а понякога наистина не ви се мърда.
  • Антистатични – ако точно вие от семейството бършете прах вкъщи, бързо ще оцените това предимство. Да не говорим, че те по-бавно се захабяват и по-лесно се почистват.

zebra

  • Регулиращи засенването – вероятно най-финото регулиране на засенването се постига с така наречените щори „ден и нощ“. Те са от два вида полиестерен плат – непропускащ или слабо пропускащ светлината и прозрачен. С припокриване на ивиците се осигурява различна осветеност във всеки момент.

Black-Roller-

  • Спиращи светлината до 100% – те могат да са в различни варианти, общото е, че са изработени от плат black out. Материята е трайна, почиства се с влажна кърпа, в някои случаи има и шумозаглушаващи свойства. Подобни щори са незаменими за спалнята и за помещението с домашното кино.
  • Подходящи за наклонена дограма (подпокривни помещения) – за такива обикновено се сочат плисе щорите.

При нестандартни прозорци повечето доставчици ще приемат да ви ги изработят по поръчка.

Разбира се, освен всичко друго, задължително е да съобразите визията на щорите и цвета им с обзавеждането на помещението, в което щеги поставите. Успешен избор!

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!