Колкото и голям да е домът ви, в един момент изпитвате недостиг на място за съхранение. Вещите се трупат, подреждането и прибирането им е проблемно, все по-трудно става да откриете това, което търсите.

Само по себе си пространството в едно жилище няма как да стане по-голямо. Но пък можете да го оптимизирате така, че да побира доста повече от обичайното или да намалите багажа за съхранение.

В подобни случаи имате три полезни хода:

Разчистете и изхвърлете от къщи излишните вещи

Това е лесно –

  • отделяте всичко ненужно;
  • преценявате става ли за повторна употреба, може ли да е полезно на някого и разпродавате или дарявате;
  • изхвърляте останалото, което никой не иска;
  • освобождавате ценно пространство за съхранение.

Проблемът е, че в момента, в който започнете да прехвърляте ненужните вещи, се появяват съмненията: Може би все пак ще ми потрябва? Платих толкова много за него. Подарък ми е от еди-кого си и т. н.

Правилните въпроси в случая са:

Откога не съм го ползвал?

Забелязах ли липсата му през това време?

Бих ли го купил сега на нормалната му цена?

Оползотворете всички съществуващи места за съхранение

Шкафовете най-често предлагат твърде дълбоки и твърде високи пространства, както и недостъпни ъгли. За да достигнете вещите, поставени най-отзад, трябва да разместите или извадите тези пред тях и скоро след подреждането всичко отново е разбъркано. Височината обикновено не се използва. Дори и да подредите нещата на два реда едно върху друго, вторият е нестабилен и бързо настъпва безпорядък.

Затова при покупка или поръчване на шкафове за съхранение избирайте такива с чекмеджета. Поставете на тези, които вече притежавате, допълнителни рафтове според височината на артикулите, които ще съхранявате.

Добро решение са модерните системи за организация, вграждани в шкафовете. Те ще ви позволят да оползотворите всяко тясно пространство между мебелите и между мебелите и стените посредством изтеглящи се модули. Въртящите се пък са предназначени за неизползваеми места в ъгловите дълбоки шкафове.

При стари долапи, килери и шкафове с твърде дълбоки рафтове си струва да помислите, дали да не ги стесните. Освободеното пространство използвайте, като монтирате на вратата лавици с подходяща ширина. На тях можете да съберете буркани с подправки и билки, с кафе и чай, бутилки, кутии и други дребни вещи, които ще виждате с един поглед.

Усвоете и използвайте оптимално допълнителни места за съхранение

Комфортната зона при работа е приблизително от коленете до нивото на очите, но това не значи, че не можете използвате цялата височина на помещението.

Мястото под тавана

Когато купувате готови мебели, обикновено между тях и тавана остава празно място. Най-често то е неизползваемо или бутвате нещо и го забравяте там. Събира се прахоляк, труден за почистване. Премерете, купете подходящи по размер контейнери и приберете вещи, които не използвате често. Затворени или отворени рафтове можете да поставите над и около вратите и прозорците. На тях подредете – според характера на помещението – книги, декоративни предмети, дрехи и др. Разбира се, ще ви трябва и висока стълба.

В кухнята на здраво закрепена скара над кухненския остров или над работните плотове можете да държите закачени тенджери, тигани, касероли, фунии и цедки, гевгири. Подобни скари, разположени по-ниско, ще решат проблема за съхранението на чашите.

Необичайни места

Става дума за ниши, вдлъбнатини, чупки, подстълбищни пространства. Всички те с малко фантазия могат да се превърнат в място за съхранение на по-едри и по-дребни уреди, вещи, дрехи, завивки.

И ако лавиците и шкафовете под тавана не са чак толкова необичайни, то повдигнатите на цокъл мебели ви предлагат наистина неподозирани възможности. В цоклите могат да се вградят чекмеджета. Да, те са долу в краката ви и не са съвсем удобни, но пък ще съберат посудата, която така или иначе не ползвате всеки ден – тави, форми за печене, скари, дъски и т. н.

Рядко използваните куфари и пътни чанти вече заемат място. Поставете в тях сезонни дрехи, обувки, одеяла и натискът върху гардероба ще намалее.

Многофункционални мебели

Говорим за легла, пейки, табуретки, дивани, които освен основната си функция, предлагат и пространство за съхранение. Ако вдигнете леглото на платформа, ще обособите къта за спане, а вътрешността на платформата използвайте като място за съхранение. Или просто подредете под кревата красиви затворени контейнери

Когато работите върху проекта за новото си жилище или се готвите за основен ремонт на старото, подходете много внимателно към планиране на местата за съхранение. Поставете ги по значимост веднага след основните дейности в него. Задавайте си не само въпросът „къде“, но и „какво“ ще държите в тях. Така ще получите оптимално разпределено пространство, което не само ще побере максимум вещи, но те ще бъдат и лесно достъпни.

Изберете обзавеждане по поръчка и нека гардеробите и шкафовете в кухнята да са от стена до стена и от тавана до пода. Печелите място за съхранение и избягвате празнините, които събират боклук и ви изкушават да трупате в тях ненужни вещи.