Как изглеждат модерните мебели

Пространството в един дом се оформя и структурира от мебелите. Те създават трайния му образ, определят функционалността му и до голяма степен – начина на живот на обитателите му. Въпреки че мебелите не се сменят през 2-3 години, винаги е любопитно да се знае  какви са новините и тенденциите в развитието им – особено ако ви предстои обновяване на жилището или обзавеждане на ново.

Демократичност на тенденциите при мебели 2019

Форми, цветове, текстури, материали, стилове и функционалност – тенденциите за 2019 г. при мебелите отчитат основните проблеми, създавани от съвременния начин на живот и предлагат решения. От неостаряващата класика и ретро естетиката до неочакваните футуристични решения – всичко е подчинено на желанието домът да бъде максимално удобен, да има не само визия, но и душа.

hygge

Компактни многофункционални мебели за малки жилища

На изложенията и панаирите бяха представени тенденции при мебелите за 2019 година, съобразени с все по-урбанизирания начин на живот и все по-малкия размер на апартаментите. Те се сгъват, вграждат, съчетават по няколко функции в едно и осигуряват пълен комфорт и спокойствие сред все по-неспокойния и ускоряващ се свят.

Естествени материали и стремеж към екологичност

Дърво, бамбук и ратан, метал, стъкло, мрамор, кожа и вълна, памук и коприна са сред основните материали, използвани при сътворяването на модерните мебели. Те създават здравословен микроклимат, уют и топлота, усещане за лукс. Текстурите са приятни за докосване. Кадифето е фаворит сред тапицериите.

В същото време в производството на мебели през 2019 много широко приложение намират рециклираните суровини и технологиите, щадящи природата. Комбинацията на класически и модерни материали предлага неочаквана лекота на интериора и спасява от претрупаност. Ръчната изработка е все по-търсена.

forma

Формите се подчиняват на функцията

Въпреки че има цяло направление, което предлага футуристични мебели от модерни материали с трудни за отгатване функции, през 2019 преобладават моделите, които изцяло са подчинени на потребността от удобство, сигурност и комфорт. Линиите стават по-заоблени, обемите и мекотата на леглата, диваните и фотьойлите осигуряват усещане за защитеност. И всичко това – при перфектна изработка и акцентиране върху детайла.

coral-divan

Цветове, повече цветове

Като се започне от живия корал, представен като цвят на годината от Pantone, мине се през кралско синьото, наситено зеленото и дълбоко кафявото, червеното и лилавото, жълтото и оранжевото, кехлибареното и карамеленото, бялото и черното, та чак до спокойното сиво, цветовата палитра за мебелите през 2019 година е зашеметяваща.

В нея има много чувство и страст, но и много спокойствие. Усещане за лукс и дълговечност внасят блясъкът на златното, патината на месинга и изисканият рисунък на мрамора. Нюансите на естествената дървесина се комбинират перфектно с пастелните тонове, уравновесяващи общия колорит на дома. Балансирането на матовите и гланцовите повърхности носи ефектна изтънченост.

Новото е добре забравено старо

Носталгията по 80те и 70те години на миналия век е все по-явна, но дизайнерите се връщат още по-назад и черпят вдъхновение от еклектичния Арт Деко. Макар че минимализмът все още присъства като тренд при мебелите през 2019, позициите му силно отслабват.

hygge1

Уютът или какво е Hygge

През последните години все повече популярност набира трендът Hygge. Думата идва от Дания и най-общо може да се преведе като „усещане за домашен уют“. Включва всичко, което ви прави щастливи, осигурява ви топлота, спокойствие и умиротвореност – осветление, жив огън, свещи, чай, топли завивки, кафе и ароматни домашни сладки, удобен фотьойл.

На езика на интериорния дизайн Hygge означава персонализиране, използване на стари вещи с история, посуда, лични предмети, които превръщат дома ви във ваш собствен свят и ви позволяват поне вкъщи да живеете бавно, с удоволствие и наслада.

Добре е да помните, че тенденциите при мебелите през 2019 година не са ръководство за действие. Те са пътепоказатели за въображението и вкуса, храна за ума и подкана за смелост в обзавеждането на дома, който изразява единствено и само вашата индивидуалност.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!