Как се прави топлоизолация на тавана

Знаете ли откъде излиза над 25% от топлината на дома ви? През тавана. За да бъде топлоизолацията на жилището ви наистина ефективна, освен за стените, трябва да се погрижите и за него, независимо на кой етаж живеете.

как се прави топлоизолация на тавана

Когато не сте на последен етаж,

е достатъчно да направите вътрешна изолация на тавана. Това е задача, с която лесно ще се справите и сами.

Първо, на 5 – 6 см под плочата сложете гипсокартон. Полученото празно пространство запълнете с фибран. Обърнете специално внимание на ъглите – уплътнете ги добре, защото най-много топлина бяга през тях. След това боядисайте и сте готови.

Когато живеете на последен етаж

Ще трябва да направите и външна и вътрешна топлоизолация.

С вътрешната топлоизолация ще се справите сами. Сложете гипсокартона на 10 см разстояние от плочата и вместо с фибран, запълнете получената кухина с вата. (Не я натъпквайте прекалено!) Сложете 2 пласта по 5 см. Боядисайте и сте готови.

За външната топлоизолация ще ви трябва помощ. Потърсете специалисти. Нека те направят оглед и преценят какви материали ще са най-подходящи и се погрижат за монтажа им.

Добре е да знаете също, че ако се направи външна топлоизолация на тавана на цялата сграда, ефектът ще бъде много по-голям отколкото, ако се погрижите само за своя апартамент. Помислете дали не е по-добре да положите усилия и да убедите съкооператорите си да наемете фирма, която да направи целия таван. Като цена на апартамент също ще ви излезе по-изгодно отколкото ако все реши сам да търси фирма.

Външната и вътрешна топлоизолация на тавана ще повишат значително енергийната ефективност, ще ви помогнат да намалите разходите си за отопление. Освен това жилището ви ще стане по-тихо.

Сега е моментът за ремонти и саниране. Потърсете добри специалисти, говорете със съседите и действайте. Всеки лев, който вложите в топлоизолация днес, ще ви се връща многократно години наред.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!