Камъкът е не само надежден и обичан строителен материал. Той има висока декоративна стойност и запазено място в интериора. Освен това е особено подходящ за оформянето на градината и двора, като с еднакъв успех изпълнява както чисто функционални, така и строго декоративни функции.

Лилави цветя сред червен камък.
Камъкът в алпинеума трябва да изглежда максимално естествено

Декоративни функции

Алпинеуми, скални кътове, скални градини, сухи реки и поточета, брегове на езерца с водни лилии – този тип приложение на камъните в двора зависи само от въображението ви. Все пак, ние знаем от опит, че има и някои основни правила, които осигуряват максимален ефект и достоверност на различните декоративни елементи.

• Старайте се да използвате еднороден тип камък. Ще рече, както никъде в природата няма да видите заедно огладените речни камъни и ръбестите планински канари, така не бива да ги комбинирате и в градината си.

• Съобразете декоративните задачи, с които ги натоварвате, с естествената им форма и вид. Речните камъни не са подходящи за алпинеум, но пък са отлични за корито на пресъхнала река.

• Най-добре е каменните съоръжения да са от скални породи, характерни за региона. Така вашият алпинеум или сухо поточе ще изглеждат максимално автентично.

• Ломеният и цепеният камък е отличен за пътеки и настилки, за облицовки, но никога няма да се превърне в органична част от декоративен скален елемент.

Камъкът, в умела комбинация с вода и растителност, е в състояние да придаде характер и идентичност на всеки двор.

Чешма с триъгълно корито от камък.
Чешма с корито от камък изглежда добре във всеки двор

Чешми и пейки от камък

Каменните чешми носят очарование, далече надхвърлящо чисто функционалната им роля. Независимо от стила и формата им, те зареждат пространството около себе си с нов смисъл, преструктурират го и му дават различен живот.

Каменната пейка, засенена от голямо дърво, асма или цъфтящи храсти може да се окаже най-желаното място за отдих и релакс в дома ви. Тя може да е от дялан камък, но може да е и от модерните габиони – еднородни камъни, стегнати в метални мрежи в различни форми.

Пейка от дялан камък под дърво.
Непретенциозна пейка от дялан камък се вписва добре в градината

Огради, подпорни стени, зидове от камък

Независимо дали са изпълнени като суха зидария или са споени с хоросан, кал или цимент, каменните стени са дадености в градината, които просто молят да бъдат използвани и като естествена декорация. Около тях можете да подредите сбирка стари вещи от времето на дядовците ви, да издигнете чешма или да подберете подходяща растителност, която ще им вдъхне живот и ще подчертае красотата им.

Те могат да са гръб на романтични местенца за усамотяване и просто приканват да си устроите в близост лятна кухня, барбекю или кът за хранене.

Стара каменна ограда обрасла с мъх и зеленина.
Старата ограда, в която всеки камък е обрамчен с мъх и треви, е чудесен декор за всеки имот

Алеи, пътеки, настилки

За градинските алеи имате на разположение различни материали, но камъните са класика. Дали ще изберете обработен и форматиран камък, павета, калдъръм или настилка на тревна фуга – все няма да сбъркате. Разбира се, задължително е да се съобразите и с общия стил и визия на постройките в двора, на оградата и на останалите вече съществуващи елементи.

Ако ще правите трайни съоръжения с изливане на бетон, не бързайте с алеите. Поживейте в имота поне няколко години. Изчакайте естествено да се очертаят основните пътеки, свързващи отделните му части. Вероятно сте виждали – особено в обществените зелени площи – как прокараните от проектантите алеи често не съвпадат с най-удобните места за преминаване, утъпквани всеки ден от минувачите. Едва ли искате това да се случи и в собствения ви двор.

Що се отнася до бетона – най-добре не го използвайте в градината. Запазете го за мястото край входа, където ще паркирате колата. Пешеходните алеи ще станат достатъчно здрави и трайни, ако разположите камъка просто върху няколко сантиметра добре подравнено пясъчно легло.

Камъкът е материал с дълъг живот. Поставен на точното място, той изглежда така, сякаш винаги е бил там, създава усещане за спокойствие, сигурност и дълговечност. А какво друго да искате, когато сте си вкъщи?

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!