Днес изделията от ковано желязо са преди всичко предмети на лукса. Търсят се най-вече поради естетическата им стойност, а функциите им могат да бъдат изпълнени от вещи от всеки друг материал.

Намерени са ковани предмети от около 3500 г. преди новата ера. И през хилядите години оттогава коването на желязото е била масово разпространената, достъпна технология за обработката му. Тя осигурявала върхове на стрели, мечове и плугове, брадви и сечива. До преди малко повече от век е била и единственият начин да се използва желязо в строителството. Благодарение на него през океаните са пътували бързи военни и тежки търговски кораби, дори железниците са изграждани с негова помощ.

Изработка на детайл от ковано желязо.
Коването на желязо е стара технология, която малко се е променила през вековете

Каква е спецификата на кованото желязо

Чугунът е разтопено желязо, което се излива в предварително подготвени форми и се оставя да се охлади. Кованото желязо е нагорещено до червено, при температура, недостатъчна да го стопи. После се обработва чрез точни удари с чук до получаване на желаната форма. Процесът се повтаря многократно, което подобрява структурата му, повишава якостта и гъвкавостта му.

То е нисковъглеродно, ковко и с доста по-висока устойчивост на внезапен удар и вибрации от чугуна. В същото време е по-меко и по-пластично. Има висока якост на опън и затова е било използвано за направата на хоризонтални греди на големи строежи. На практика, изместено е от употребата му в строителството едва с масовия добив на стомана в началото на 20ти век. Старее бавно, деформира се в случай на натоварвания много над капацитета му или при висока температура.

Ръждясали красиви детайли от ковано желязо.
Ръждата може да разяде и най-красивите детайли от ковано желязо

Предпазване от корозия

Кованото желязо е силно податливо на корозия. Ръждата го разяжда в дълбочина докато компрометира напълно създадените от него изделия. Затова е разработен цял клон на науката – антикорозионна защита. Създадени са специални покрития, които защитават кованите предмети от влагата и влиянието на външните условия. Добър вариант е праховото боядисване.

Вкъщи можете да защитите оградите, пейките, мебелите и металните декорации, като ги почистите добре от всяко петънце ръжда – до последната люспа. После нанесете грунд, а след това избраната боя. На пазара се предлагат и продукти 3 в 1 – ръждопреобразувател, грунд и боя.

Ажурна плетеница от ковано желзо.
Понякога е трудно да повярвате, че подобна филигранна красота е изработена от желязо

Кованото желязо днес

Освен за технически цели, кованото желязо винаги е обслужвало естетически и декоративни функции. С метални ажури са украсявани дворци, храмове, катедрали. И когато то постепенно губи значимостта си на строителен материал, остава високо ценената естетическа функция.

Днес ковано желязо изработват малцина майстори. В него се влага много труд и сърце и дори най-семплият свещник носи духа на създателя си. Огради, парапети, пана и мебели, осветителни тела и декоративни предмети от ковано желязо са истински произведения на изкуството, празник за очите и наслада за ума. Основният им недостатък е, че са скъпи.

Роза от ковано желязо.
Изяществото на кованото желязо запленява очите и сърцата

Изделия, наподобяващи ковано желязо, се изработват и машинно. Разбира се, те нямат уникалността и очарованието на ръчната изработка, но затова пък са много по-достъпни като цена и бързи като изпълнение. Освен цялостни проекти, производителите предлагат и елементи и пана, които можете да купите в нужното ви количество и да сглобите сами. Така освен с красива и здрава външна врата и ограда, можете да се сдобиете с перголи за асмите, перила за външното стълбище, беседка, пейки, опори за пълзящите и катерливите рози.

Потърсете ни, ако много искате ковано желязо, а не сте сигурни как да подходите и как да го съчетаете с визията и характера на дома си.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!