Комините – декоративност и функционалност

Комините – декоративност и функционалност

Комините – декоративност и функционалност

Заглеждали ли сте се скоро към покривите на старите сгради? Там невъзмутимо и достолепно живеят своя живот старите комини. Те се отличават един от друг според времето, в което са издигнати, според региона, в който се намират, и според терка на майстора, който ги е зидал. Увенчават постройката, придават ѝ завършеност и индивидуален облик.

 

Какви са функциите на комина

Безспорно – да отвежда димните газове навън и да осигурява с добрата си тяга качественото горене на отоплителния уред. Но освен това, както стана дума, е част от общата визия на постройката. А може да е и важен елемент на интериора – особено в сградите на повече етажи. В тях комините с всеки етаж стават все по-широки и образуват в помещенията ниши, които предявяват своите изисквания към интериорния дизайн.

Комините – декоративност и функционалност

Какво представляват комините

Все още най-често това са зидани конструктивни елементи на сградата и покривната система. Един комин може да е с един въздуховод за заустване в него на един горивен уред. Но може да е и с няколко.

Изграждането му трябва да е съобразено както с височината на съседните по-високи покриви и зидове, така и с обичайната посока на ветровете. Не бива да има хоризонтални отсечки и остри чупки. За да изпълнява добре основната се функция, той трябва да е максимално гладък отвътре и безупречно уплътнен и изолиран отвън. Това ще осигури по-бързо движение на газовете и по-малко отлагания и налепи. По-високата вътрешна температура пък е залог за добра тяга и избягване на конденз. Ако е на вътрешна стена, коминът е по-топъл и работи по-добре, отколкото ако е на външна. Да не говорим, че и по-голяма част от топлината ще остава вътре.

 

Какво е тягата и от какво зависи

Тягата е всъщност силата, с която коминът засмуква и извежда навън димните газове. Тя зависи освен от височината, разположението, изолацията и гладкостта му и от доброто му оразмеряване спрямо горивния уред и обема на отделяните газове. При твърде тесен комин, излизането на дима навън е затруднено и той се връща в помещението.

При твърде широк въздуховод, газовете не го загряват достатъчно, вътрешната температура остава ниска, а външното налягане – по-високо от вътрешното. Тягата се влошава, издигането на дима е затруднено, горенето е лошо и неефективно. И това може да се случи дори при най-модерния и скъп котел, камина и т. н.

 

Новите възможности за комините

Изключителна гладкост на въздуховода осигуряват металните изолирани комини. Те представляват две метални тръби с различен диаметър и изолация между тях. Изработват се от специални високоустойчиви стомани. Ако изолацията е около 3, до 5 см дебела, комините се препоръчват за вътрешен монтаж. Когато е около и над 5 см, няма проблем да се монтират извън постройката. Не е добра идея вместо изолиран метален комин да изградите неизолиран дебелостенен. Колкото и да е дебела тръбата, металът топлоотдава бързо и изстива. Студеният комин е с лоша тяга независимо от всички други условия.

При съвременното строителство се използват и цялостни системни решения. Комините се правят от готови коминни тела, а в тях се инсталират керамични или метални тръби. В пространството между тръбите и коминните тела се поставя изолация.

По подобен начин се модернизират и старите зидани комини. В тях се спуска произведена за целта гофрирана тръба, а отвън се измазват добре. Така можете да съхраните максимално автентичността на комина като подобрите значително функцията му.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!

Комините – декоративност и функционалност

error