Малко помещение, обзаведено безупречно, даже шик, можете да видите на много снимки. Но когато дойде ред да обзавеждаме собственото си жилище, и някое от помещенията се окаже твърде малко, не се получава точно като по лъскавите снимки.

Когато помещението е малко, независимо какви са функциите му, има някои правила, благодарение на които то ще се възприема като по-голямо. Разбира се, квадратурата му няма как да порасне, но пък ще имате усещане за простор и ще се чувствате в него по-комфортно.

Малко помещение - бяло и светло.
Светли цветове и много светлина увеличават оптически всяко малко помещение

Светлина, повече светлина

Обзавеждате ли малко помещение, то трябва да е светло. И ако в него не влиза достатъчно естествена светлина, ролята на доброто изкуствено осветление нараства.

Централното осветително тяло не е достатъчно. Поставете настолни лампи на нощните шкафчета и бюрото, до дивана изправете лампион, монтирайте аплици над кътчето за четене и релакс, спуснете подходящи лампи над къта за хранене. В кухнята и банята можете да опънете светещи LED ленти.

За малко помещение изберете светли цветове

Не е задължително стените да са в бяло, но е добре да са в светли, пастелни тонове. Може да са с една идея по-наситени от тавана, или пък той да остане бял. Ако ви се струва неприемливо и подът да е бял, нека да е в натурален дървесен цвят.

Щом много държите да имате стандартна холна гарнитура с масичка в малката дневна, а под нея да е постлан килим, подберете ги в една тоналност – разбира се – светла.

Леглото в едно малко помещение може денем да се вдига и да открива мека мебел.
В едно малко помещение вградените мебели осигуряват простор и функционалност

Малко мебели с повече функции

В малката стая мебелите не само трябва да са малко, но и максимално олекотени. Освен това е по-добре да са по-близо до стената, за да не насичат цялото пространство.

За добрия вид и функциите на малкото помещение изберете нестандартни мебели – сгъваеми, многофункционални, вградени. Примерно – сгъваемите столове използвайте на обяд в малката кухня-столова, а после ги закачете на стената – може и в антрето. Диванът или леглото с ракла отдолу са решение за съхранение на завивки, като оползотворяват оптимално ограниченото място. Вградените в нишата шкафове са невидими. Прибиращото се в шкафа легло през деня се превръща в кът за работа.
Обзавеждането по поръчка е идеално решение за малко помещение.

Под светлия диван има ракла, която осигурява допълнително място за съхранение във вашето малко помещение.
Диванът с ракла предлага допълнително място за съхранение във вашето малко помещение

Организация и съхранение

Най-големият проблем на всяко малко помещение е, че често изглежда разхвърляно. Освен добри навици, е нужна и добра система за организация и съхранение на вещите. Използвайте шкафове с вградена модерна система за организация и съхранение. Използвайте оптимално височината – над мебелите за сядане и ниските шкафове, над и около вратите и прозорците.

При високи тавани можете да вдигнете подиум – в него ще разположите зона за съхранение, а върху него – примерно дивана или леглото. Дрешник, библиотека, дори спален или работен кът можете да обособите под самия таван.

Бъдете безкомпромисни и изхвърляйте всичко, което не използвате отдавна.

Текстил

Килимите имат свойството да уплътняват и запълват пространството. В едно малко помещение това просто не е нужно. Оставете красивия под гол. Ако се налага, малки постелки ще осигурят топло под краката ви на нужното място. Когато държите да имате мека постелка, то по-добре застелете цялата стая – усещането за простор ще се засили. В краен случай нека килимът да е в цвят, близък до този на пода.

В малко пространство е събрана спалня с дрешник и баня.
Оптимално решение за малко помещение

Не може всичко да е в светло – все трябва да има ярък акцент, който внася живот в интериора – покривка, възглавнички, декоративно пано на стената. Но да не са завесите – те заемат твърде голяма площ. Затова пък, ако закачите високо под тавана пердета с вертикално рае, вашето малко помещение визуално ще спечели.

Трябва ви помощ за обзавеждане на малко помещение! Обадете ни се! Това ни е работата.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!