Мебелите за баня определят не само визията и комфорта на мокрото помещение, но и неговата функционалност и продължителността на използването му преди следващия ремонт и преобзавеждане. Както при всеки избор, и за този трябва да имате предвид поне основните характеристики на изделията.

Компактно подредени мебели за баня.
Основните изисквания за съвременните мебели за баня са водо- и влагоустойчивост и компактност

Кои са определящите характеристики за мебелите за баня

  • Водоустойчивост и влагоустойчивост – на етикетите на всички мебели за баня пише, че са влагоустойчиви, и все пак има съществена разлики между тях. Тя зависи от материала, от който са изработени и от финишното им покритие. Определяща е за цената им и най-вече – за трайността им и продължителността на употребата им.
  • Размери – грешката да купите шкафовете, които ви харесват, а после да се чудите как да ги нагаждате спрямо формата и размерите на помещението изглежда недопустима, но мнозина я правят. При някои тя се случва под напора на емоциите – колко красив шкаф в невероятен цвят – и на сметка! Други просто надценяват така наречения си „окомер“ и усет за пространство.
  • Функционалност – едва ли искате шкафовете само, за да разкрасите интериора. Премислете предварително какво ще държите в тях – тоалетни принадлежности и козметика, почистващите препарати за домакинството, чистите кърпи, коша с дрехите за пране, евентуално пералня и т. н. Всичко това изисква съответните обеми и организация на пространството. Имайте го предвид, преди да започнете да се оглеждате за подходящите мебели за баня.
  • Стил и визия – на пазара разнообразието е зашеметяващо. От пределно изчистени геометрични форми до изящество в старинни стилове или с футуристичен дизайн – има всичко. И това прави изборът много труден. Спасението е да тръгнете на пазар с предварително уточнена представа каква трябва да е общата визия на помещението. Нали не си представяте шкаф стил „рококо“ на няма и пет квадрата площ?
  • Начин на монтиране – свободностоящи на крачета или конзолни. И двата типа си имат почитатели. Едните оползотворяват пространството по-рационално, другите позволяват по-лесно почистване и създават усещане за лекота и простор.
Обзавеждане за баня с конзолен шкаф
Конзолните мебели за баня създават усещане за лекота и простор

От какви материали се изработват мебелите за баня

Материалът определя водо-и влагоустойчивостта на изделията. Разбира се, важна е ролята и на покритието. Но всъщност – материалът е решаващ и за визията на шкафовете в зависимост от това доколко се поддава на допълнителна обработка.

На нашия пазар най-често се предлагат мебели за баня от PVC и MDF, от масив и ПДЧ, от стъкло, технически камък и хромирана стомана, но и от шперплат с меламиново покритие.

От PVC

Шкафовете от поливинилхлорид (пластмаса) в комбинация с модерните водоустойчиви покрития дават пълна (100%) водо- и влагоустойчивост. Това е безценно качество за малките помещения, където – каквото и да правите – няма как да предпазите мебелите за баня от директен контакт с водата. Поддържат се лесно, устойчиви са на киселините в почистващите препарати. Предлагат се в огромна цветова палитра и можете да постигнете отлично съчетаване със санитарията и плочките. Поради технологията на обработка на PVC-то, изделията от него са с по-изчистени и семпли форми, но пък са много стилни и елегантни.

От MDF

Това са плочи от дървесни частици със средна плътност. Позволяват прецизна обработка и мебелите за баня от тях могат да са изящни и красиви. Смята се, че водоустойчивостта им достига до около 80% и не е желателно да се мокрят директно. Препоръчителни са за по-големи бани, където ще можете да ги разположите по-далече от мивката и душа.

Медна мивка върху каменен плот.
Медната мивка се съчетава отлично с каменния плот на шкафа

От масив

Дървото е незаменимо в обзавеждането на дома. То има своето място и в банята – разбира се, импрегнирано и обработено със специални препарати. 60% процента водо- и влагоустойчивост обуславят необходимостта от постоянни грижи и запазване от директно мокрене.

Технически камък, стъкло, метал

Придават изключителен стил и индивидуалност на най-интимното кътче в целия дом. Скъпи са, изискват специални грижи. Но красотата и удоволствието, пораждано от нея, нямат цена!

Като цяло мебелите за баня не бива да се почистват с абразивни вещества, защото рискувате да надраскате и увредите непропускливото им финишно покритие.

Разбира се, всеки материал си има цена. Но ако купите мебели, които след няколко години ще са раздути, деформирани, съсипани, преобзавеждането едва ли ще ви излезе по-евтино от покупката на продукти с дълъг срок на експлоатация.

Мебели за баня от масив.
Мебелите за баня по поръчка от една страна най-пълно отразяват желанията и представите ви, от друга – оползотворяват максимано пространството

Мебели за баня – поръчка или конфекция

Въпреки огромното разнообразие на пазара, много производители са готови да ви осигурят по поръчка:

  • цялостно обзавеждане с необходимите ви размери и цвят,
  • с желаните системи за организация на вътрешното пространство и механизми за плавно затваряне,
  • от избрания от вас материал или комбинация от материали.

Поръчката е по-доброто решение при бани с нестандартни форми и размери или при наличие на специални изисквания.

Обадете ни се, ако не сте сигурни как да подходите към вашата баня. Работим с дизайнери и проектанти, произвеждаме мебели и сме професионалисти в поставянето на плочки и санитария.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!