Модерните покривни системи

Покривната система не е съвременно изобретение – всъщност, за да изпълнява задачите си, всеки покрив трябва да е функционално цяло, което обединява различни елементи, технологии и материали. Той е предназначен да пази сградата от екстремните метеорологични условия, като осигурява комфорт на обитателите и защита от корозия на самата конструкция.

pokrivni-sistemi3

Изложен на екстремната външна среда – жарко слънце, бурен вятър, проливен дъжд, град и многократни цикли на замръзване и размръзване – покривът е необходимо да отговаря на много сериозни изисквания. Той трябва да е:

  • здрав, устойчив на физически въздействия и надежден;
  • да има хидроизолационни свойства и да не пропуска влагата надолу;
  • да не спира парите, отделящи се при естествената експлоатация на сградата,
  • да притежава топлоизолационни характеристики.
Много съществена функция на покрива е декоративната. От него зависи визията и естетическата стойност на сградата. pokrivni-sistemi4Спецификата на съвременните покривни системи

Комплексните решения на съвременните покривни системи елиминират моментите на случайност, които съществуват при изграждането на старите покриви, и силната зависимост от опита, уменията и добросъвестността на майсторите. Най-характерното за тях е, че всеки елемент е предварително промислен и планиран така, че да пасва безусловно на другите и да изпълнява конкретни задачи, което прави покривните системи максимално стабилни и функционални.

Освен керемиди и системи за захващането им една с друга, те включват капаци, различни аксесоари, елементи за вентилация и за снегозадържане, самозалепващи изолационни ленти, паропропускливи и хидроизолационни мембрани, прозорци за покрива, защита на подпокривното пространство от птици и др. Вече има варианти, които предвиждат соларни панели – някои от тях напълно имитират керемиди.

pokrivni-sistemi2

Защо да изберете цялостна покривна система за своя проект

Независимо дали ще покривате нова постройка или ще реновирате стара, правилно избраната и изпълнена покривна система ще ви осигури ред предимства.

Тя притежава всички характеристики на добрия покрив – звуко-, термо- и хидроизолация, устойчивост на буря и огън и т. н. Гаранциите на производителите в писмен вид са средно за 30-40 години. Имате широк избор на материали – керамика, метал, композитни материали, битумни покрития, каменни плочи, дървени керемиди. За зелено мислещите се предлагат дори системи за сламени и зелени покриви. Това ви позволява да изберете най-подходящия за вашата къща, за да изглежда тя красива и стилна.

pokrivni-sistemi5

Понеже са изключени всички мокри процеси при монтажа, той се изпълнява бързо и лесно, при това без да се внася влага в покривната конструкция. И е по-евтин от изграждането на традиционния покрив.

Важно е да знаете, че модерните покривни системи се поддържат лесно, рядко имат нужда от грижи, отделните им елементи се подменят бързо и не струват скъпо.

Така на пръв поглед по-скъпите спрямо традиционно изгражданите покриви системи излизат много изгодни във времето.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!