Накарайте слънцето да работи за вас

Голяма част от всеки семеен бюджет отива за енергийни разходи – отопление и охлаждане, топла вода, осветление, готвене, компютри и телевизия и т. н. При това тези разходи стават все по-високи и се очаква да продължат да нарастват. В същото време слънцето залива Земята с енергия – само за около час тя е в количество, което би могло да осигури тотално потребностите на света за около година.

glass-tube-collector

Използването на слънчевата енергия вече не е екзотика нито приоритет на промишлените соларни паркове. Вероятно забелязвате, че соларните системи по покривите стават все повече.

Начини за използването на слънчевата енергия в ежедневието

Те са основно два – за производство на електричество и за подгряване на вода – за битови нужди, за басейна, за отоплителната инсталация.

collector-boiler

Слънчеви колектори

Системите за подгряване на вода са по-евтини, по-прости като окомплектовка, обслужват се лесно и у нас осигуряват средногодишно около 70% от необходимата гореща вода в домакинството. Според това къде живеете и как е монтирана инсталацията, поне за 4-5 месеца през лятото слънцето ще задоволява пълните ви нужди – на 100%. Съответно толкова спестявате от плащане на електрическа енергия или друго гориво, с което обичайно топлите потребната ви вода.

Слънчевият колектор се комплектува с бойлер. Възможно е в системата да се включи и разширителен съд, особено ако потреблението е непостоянно. Той събира неизползваната гореща вода за по-късна употреба.

solar-v-poleto

Фотоволтаични системи

Все по-често могат да се видят и фотоволтаици за осигуряване на електричество – особено на отдалечени от енергопреносната мрежа имоти. Могат да са с произволна мощност и да осигуряват само осветлението или да покриват пълните енергийни нужди на обекта.

Характерното за този вид системи е, че в окомплектоването им се включва задължително инвертор, който преобразува постоянния (прав) ток от фотоволтаичните клетки в променлив. Другата важна особеност е, че е необходим акумулатор – за времето, в което няма консумация или е по-малка от произвежданата мощност. При обекти в населените места е възможно свързване към електропреносната мрежа и продаване на излишния ток на енергоразпределителното дружество.

pokriv-fotosolar

Какво е необходимо, за да се възползвате от безплатната слънчева енергия
  • Да уточните дали ви е необходимо и производство на електричество, или само на топла вода.
  • Да се обърнете към специалист, който да оразмери системата според реалното слънцегреене, ориентацията на мястото за монтаж на панелите, потреблението в домакинството ви на топла вода и/или ток и т. н.
  • Да осигурите първоначалната инвестиция, която ще се изчисли на базата на направените сметки. Соларните инсталации отдавна не са плашещо скъпи – както поради повишаващото се търсене, така и поради непрекъснатото им усъвършенстване и поевтиняване на производството им. Цената им вече е напълно достъпна. Изплащат се за няколко години, а животът им е около три десетилетия.

Ако още не сте се замисляли по въпроса – направете го. Накарайте слънцето да работи за вас, а със спестените средства винаги ще намерите какво да правите.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!