Една от най-мръсните и трудоемки операции при ремонт е свалянето на старите керамични настилки – фаянс, теракот, гранитогрес. В такъв момент мнозина се питат – дали пък не е възможно да се лепи плочка върху плочка?

Възможно е! На пазара се предлагат специализирани продукти, които са създадени за безпроблемно залепване на нови плочки върху стари при дълъг живот на новата облицовка.

Разбиване на стара облицовка от керамични плочки.
Свалянето на старите плочки при ремонт е трудоемко и главоболно

Условия, при които е възможно залепване на плочка върху плочка

При стриктното следване на следните няколко изисквания ще си спестите много усилия, ще елиминирате риска да увредите основата и да си отворите още повече работа. Ще избегнете купищата строителни отпадъци и извозването им, ще съкратите времето на ремонта и разбира се – ще се поберете в по-малък бюджет. При това резултатът ще е повече от добър.

Основата да е здрава и добре подготвена

Това означава да огледате и проверите внимателно всяка плочка. Ако има напукани, отлепени, счупени, биещи на кухо при почукване, свалете ги внимателно. Можете или да ги залепите отново, или да запълните местата им с подходяща смес на циментова основа. После измийте старателно, може и с обезмаслител. Ако ще сте по-спокойни, надраскайте старите плочки с подходящ инструмент така, че да добият известна грапавост. Но специалистите твърдят, че от това изобщо няма нужда. Важно е също стените със старите плочки да са прави, а подовете – с правилен наклон.

Попълване на местата на премахнатите и счупени плочки.
Местата на падналите и премахналите плочки се запълват със смес на циментова основа

Подберете внимателно материалите

  • Грундът трябва да е контактен, свързващ, за непопиващи основи. При нанасяне ясно се забелязват фините песъчинки в него. Той ще създаде добра база за оптимална адхезия с лепилото на новите плочки.
  • Лепилото да е с пластични свойства и висока якост, също предниразначено за непопиваща основа. Еластичността му ще обира напреженията в конструкцията и ще запази новата настилка здрава. Ако изберете от така наречените „бързи“ лепила, имайте предвид, че те стягат доста бързо и имате сравнително къс прозорец за работа с вече разбърканата смес.
  • Фугиращите смеси също трябва да са с нужните характеристики – препоръчително е да са еластични и антибактериални.
Новите подови керамични плочки са поставени върху старите.
Няма проблем да лепите плочка върху плочка

Работете според инструкцията на производителя

Придържайте се стриктно към указанията на производителя при използване на избраните продукти. Само така ще си гарантирате оптимално разкриване на свойствата им и ще получите максимална здравина при лепенето на новите плочки върху старите.

Особености при лепене на новата облицовка върху старата

За да не съвпадат фугите, избирайте различен размер от този на старите плочки и планирайте предварително разположението им. За нанасяне на лепилото използвайте назъбена маламашка със зъб поне 8 х 8 мм. Нанасяйте го и върху основата, и на целия гръб на всяка плочка – особено при по-големите и оребрените. Много важно е под плочките да не остава кухо, защото това ще е условие за лесната им чупливост. За да ги намествате, използвайте внимателно гумен чук.

Нивелиране и на плочки.
Важно е плочките да са добре нивелирани и с фуга от поне 3 мм

Оставете фуга от поне 3 мм. Фугирането е особено отговорно. То определя както водонепропускливостта на облицовката, така и естетическия ѝ вид. За отговорните деформационни фуги на критичните места стена-стена, стена-под използвайте подходящи силикони или полиуретанови уплътнители.

Ако решите сами да се справите с предизвикателството „лепене на плочка върху плочка“, при нас ще намерите подходящите инструменти.
Ако обаче сте решили да възложите тази работа на професионалисти, обадете ни се!

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!