Легло, нощни шкафчета, върху шкафчетата – лампи с приглушена светлина и чаша вода, телефон, гардероб. Вероятно това виждате в ума си, като чуете „спалня“?

Какво определя нощните шкафчета

Нощните шкафчета трудно могат да се определят и обособят според формата, визията и материала, от който са създадени. Те по-скоро се определят функционално.

Спалня с нощни шкафчета - част от таблата на леглото.
Нощните шкафчета осигуряват комфорт вечер и през нощта

Това е малка мебел, предназначена да обслужва потребностите ни в спалнята – вечер и през нощта. Върху тях оставяме книгата или списанието, с които се приспиваме, часовника, телефона, очилата. На едно посягане е чашата с вода за през нощта.

В същото време изглеждат много различно и в повечето случаи могат да се използват като самостоятелни масички, като шкафче в антрето под огледалото и т. н.

Функции на нощните шкафчета

Декоративна
Нощните шкафчета са завършващият щрих в обзавеждането на спалнята. Подкрепят реализацията на дизайнерския замисъл и го доразвиват. Те могат да са в хармония с останалото обзавеждане или да са ексцентричен акцент, който променя цялостното звучене на интериора. Според избора ви – проявяват кокетство, крият вещи и тайни, на които е трудно да намерите място, или пък подчертават категорично минимализма на обзавеждането.

Изискана спалня с оригинално нощно шкафче.
Понякога нощното шкафче е с причудлива форма

Практическа
Всъщност – точно практическата функция превръща всяко шкафче или масичка с подходящи размери в нощно шкафче. То услужливо предлага горната си повърхност и удобството на допълнителното си отворено или затворено пространство. Чекмеджетата му са отлично скривалище за дребни лични предмети, които обичате да са ви подръка. Когато вместо класическо шкафче, до леглото е поставена изящна масичка, тя често замества тоалетката и се превръща в място за разкрасяване на стопанката си.

Как да изберете нощно шкафче

Най-лесно ще решите проблема, като купите пълен комплект за спалня. Понякога нощните шкафчета са детайли от цялостното решение на леглото и ви освобождават от необходимостта да избирате. Друг път събирате обзавеждането парче по парче според вкуса си. Тогава вече идва моментът на колебанието – какво и как да изберете.

Специални правила няма – разбира се, като изключим някои основни, валидни за избора на всякакви мебели.

Оледално нощно шкафче.
Какъвто и да е дизайнът на шкафчето, добре е да е високо приблизително колкото матрака

Размерите на нощните шкафчета
Основното правило е височината му да е приблизително равна на височината на матрака. Смята се, че това е най-удобният вариант, когато – сънени – посягате да изключите лампата или да вземете чашата с вода. Затова е важно да премерите височината на леглото си до горната му повърхност, когато ви предстои покупка на нощни шкафчета.

Колко да са широки и дълбоки? Зависи от предпочитанията ви, от свободното място на което ще ги поставите, както и от големината на спалното помещение.

Макар че обикновено се говори за нощни шкафчета, може да ви е нужно само едно – ако имате място само за едно, ако в леглото спи един човек или искате да го поставите до дивана, който често се ползва за спане.

Изящна конзолна масичка вместо нощно шкафче.
Ролята на нощно шкафче може да играе всяка малка мебел

Визията и материалите
Тук имате неограничен избор. Всичко зависи от вкуса ви, от вече съществуващото обзавеждане в спалнята, от бюджета, който сте решили да отделите. От пластмасови, през метални, стъклени и огледални, до модели от дървесни плоскости (МДФ, ПДЧ) и от масивно дърво с кован обков – на пазара има всякакви шкафчета.

Дизайнерските решения са още по-неограничени. Можете да намерите изчистени форми за конзолно монтиране, класически модели, изящни масички на крачета, футуристични модели, стилна дребна мебел в стил барок и романтично рококо.

Ако все пак не откриете точно това, което ви е нужно, свържете се с нас и поръчайте нощни шкафчета – такива, каквито си ги представяте.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!