Обзавеждане на модерната спалня

Около една трета от живота си човек прекарва в сън. Затова спалнята е едно от най-важните помещения в дома и е от особено значение за качеството на живот. Тя винаги е с по-интимна атмосфера и остава леко встрани от общото звучене на жилището.

bedroom-zaglavna

Стилово разнообразие

Ако минимализмът донякъде все още удържа позициите си в интериорния дизайн за 2019 година, то е най-вече заради спалнята. Той личи в подбора на безусловно необходимите мебели и в изчистените им строги форми. Те често са вградени, с повече функции. Преобладават светлите и/или неутрални цветове с премерени акценти. Осветлението е дискретно, за предпочитане локално или скрито. Колкото по-малка е спалнята, толкова по-категорична е минималистичната тенденция в обзавеждането ѝ за 2019 година.

В просторната спалня има място за пълния комплект мебели. Освен гардероби и нощни шкафчета тук присъстват скринове, ракли, тоалетки с ефектни форми и огледала, масички и удобни столове. Допустима е и стиловата еклектика, балансирана с много вкус и мярка. Все по-често в спалнята има място за вана или пряка връзка със самостоятелна баня.

bedroom-tradicia

Леглото

Естествен организиращ център на спалнята си остава леглото. Вариантите са безброй – от матрак, поставен върху грубо обработена дървена рамка до изящен ръчно направен креват, засенен с копринен балдахин. Стилът му определя общото решение на помещението и декорирането му.

Ясно изразено е предпочитанието към моделите с табла. Където тя липсва, в повечето случаи декорацията на стената изпълнява функциите ѝ. Това обикновено се постига с тапети, големи пана от подходящ материал или ламперия. В малката спалня нощните шкафчета са заменени функционално от конструктивни елементи – част от таблата или рамката на леглото.

bedroom-darvo

Естествени материали за здравословен микроклимат

С особена сила се проявява тенденцията за използване в спалнята най-вече на естествени, безвредни и рециклируеми материали. Дървото не излиза от мода. Остаряването му придава благородство и индивидуалност. То се съчетава отлично с метал, стъкло и огледала, с модерни високотехнологични материали. Таблите на леглата и декоративните елементи на мебелите могат да са с дърворезба, от ковано желязо, ратан и камъш, от кожа или тапицирани с ефектни материи като кадифето.

Спалното бельо е от памук, лен и коприна. Меки одеяла и килими ръчна изработка осигуряват топлина, уют и висока степен на индивидуализация.

bedroom-color

Колоритът

Класическите неутрални и пастелни цветове продължават да са предпочитани в спалнята и през 2019 година. Но дизайнерите лансират и обавеждане в горчичено жълто, синьо, наситено зелено, теракот, канела и корал, в черно-бяло и приглушено червено. Всичко е въпрос на лична нагласа и предпочитание. По-улегналите и по-възрастните предпочитат по-спокойния колорит и по-традиционните дизайнерски решения. По-младите и по-експанзивни характери имат нужда от много цвят и футуристични форми дори в спалнята.

Несъвършенството на ръчната изработка

Отличителна черта на тенденциите в обзавеждането на спалнята през 2019 година е търсената незавършеност и несъвършенство. Неизмазани тухлени стени и бетонни елементи, нарочно оставени недообработени повърхности, видимо нехармониращ на обзавеждането детайл или цветно петно, небрежно метнати завивки с различна текстура изразяват отказа на съвременния човек от пресметнатата хармония и стерилно подреденото пространство.

Wabi-sabi ефектът е сред най-експлоатираните в модерния интериорен дизайн не само в спалнята. Това води и до все по-нарастващото внимание към ръчно изработените мебели, текстил, декорации.

Обзавеждането на спалнята е най-силно зависимо от субективните характеристики на обитателите на жилището. Разнопосочните тенденции в интериорния дизайн за 2019 година ви дават възможност да постигнете максимален комфорт и уют при запазено усещане за простор и релаксираща атмосфера.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!