Какво да направите за отоплителната инсталация през лятото

Какво да направите за отоплителната инсталация през лятото

Насред лятото зимните студове изглеждат далечни и отоплителната инсталация рядко е на дневен ред. Но ако сега ѝ обърнете малко внимание, ще си спестите евентуални неприятни изненади при първите застудявания наесен.

 

Почистване и профилактика на комина

отоплителната инсталация през лятото

Със затопляне на времето отоплението в дома един ден се спира с идеята, че може да се наложи да се пали пак. Така, когато дойде време за новия сезон, често се оказва, че котелът не е почистен.

Затова е задължително да отделите време малко след окончателно прекратяване на отоплителния сезон и да почистите основно отоплителната инсталация. Колкото по-скоро го направите, толкова по-лесно ще се справите със саждите и креозотните налепи.

Почистването касае не само горивната камера и димоотводите, но и комина. Ако в него има лъскав твърд налеп, не се опитвайте да го запалите. Креозотът гори с много висока температура – до около 2000° С – и е напълно възможно това да разруши комина. Потърсете професионален коминочистач или консултация от специализирана фирма за поддръжка на отоплителни инсталации.

Ако коминът няма добра тяга и затруднява горенето, направете основен ремонт – топлоизолирайте го и го измажете отвътре и отвън. Помислете, дали да не изградите нов с модерни материали или пък да пуснете в зидания подходяща за целта тръба.

отоплителната инсталация през лятото

 

Ежегодна профилактика през лятото

Профилактиката на съоръженията в гаранция е задължителна. Но е добре да продължите да правите профилактични огледи на отоплителната инсталация всяка година и след гаранционния срок. Така ще сте наясно със състоянието ѝ и при нужда ще вземете бързи мерки за поправка на проблемните места. Това ще ви спести аварии, течове, травоги с прегряващ котел през зимата, когато всяка поправка е сложна, бавна и оставя дома ви студен.

 

Планирани ремонти и обновяване

При по-дълга работа на отоплителната система се налагат така наречените планови ремонти. При тях се подменят елементи, чийто срок на експлоатация изтича или е изтекъл, проверяват се и се обновяват връзки и съоръжения.

Дори вашата инсталация да няма още нужда от планов ремонт, вие може да направите смяна или добавяне на отоплителни тела, премахване на тесни места, обновяване на котела с нова горелка, смяна на горивото. Сега можете да преобразувате отоплителната инсталация от гравитачна в такава, с принудителна циркулация; от отворена към работеща със затворен разширителен съд и т. н.

 

Лятото е точният момент за подобни дейности. Имате много време, за да извършите ремонта спокойно и да направите пробите. Можете да реализирате всички идеи, които са ви хрумнали по време на миналия отоплителен сезон, за да бъде следващият безпроблемен и с по-ниски разходи.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!